Жители на район „Красно село“ правят флашмоб „Да изпратим Росина“

0
67
СКандалът с Росина Станиславова се разраства.

Шефът на столичния общински съвет Георги Георгиев иска от ДБ да назначат заместник на осъдената кметица Росина Станиславова от партията на Христо Иванов

След като вчера скандалната кметица на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова бе осъдена окончателно, че е в конфликт на интереси от ВАС, граждани на района правят флашмоб пред сградата на общината под надслов „Да изпратим Росина“. Това става ясно от публикации във фейсбук групата „Район Красно село“.

Станиславова, кадър на ДБ и лично подкрепена от „спасителят“ Борис Бонев бе осъдена с потвърден конфликт на интереси, защото е дала на дъщеря си пари по европейски проект, като е сключила трудов договор с нея. След окончателното решение на ВАС Станиславова може да бъде освободена от поста.

Скандалите от кметицата на ДБ и Бонев започнаха още с избирането й на поста. Много пъти жители на район „Красно село“ протестираха пред общината заради бездействието на Станиславова и нежеланието и да ремонтира улици, тротоари, дори нейните служители да почистят от бурен градинката пред сградата на общинската администрация. ДБ се разграничи от нея, срамът остана.

Последното й изпълнение бе в навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, когато тържествено, в нейно присъствие, бе открита паметна плоча от плексиглас на парко-място до Министерство на земеделието. Според което там е бил гроба на Левски. Пластмасовата бутафория бе премахната след два дни.

Очакваме от Демократична България да предложат кой от заместник-кметовете, назначени от техния районен кмет, да довърши мандата на кмета на Красно село. Това обяви шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Ето какво написа той във фейсбук:

Преди две години получих оплакване от гражданин за евентуално нарушения в проект за патронажна грижа за възрастни хора в риск и хора с увреждания, изпълняван по време на КОВИД от район Красно село. Поисках от кмета на района от Демократична България г-жа Росина Станиславова да предостави на бюджетната комисия информация за всички плащания, включително и дали сама се е назначила по проекта и получавала ли е тя или нейни близки заплащане. Г-жа Станиславова три пъти отказа да ми отговори и накрая я изслушахме на финансова комисия, на която тогава бях председател. Изслушването предизвика скандал – назначена беше проверка от общината и тя показа, че Станославояа сама си е изплатила близо 10 000 лева и е назначила дъщеря си да работа по проекта за социален патронаж… С три отделни решения КПКОНПИ устави три отделни случая на конфликт на интереси на Станиславова. Вчера със свое решение Върховния административен съд потвърди окончателно решението на комисията за конфликт на интереси на кмета на Демократична България.

Оттук следва само едно – съгласно закона, избирателната комисия трябва да прекрати правомощията на Станиславова като районен кмет и общинският съвет трябва да избере кой от нейните заместници да довърши мандата й.

Групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет очакваме от Демократична България да поемат политическа отговорност за своя кандидат, който се провали в управлението на район Красно село, в който живеят 100 000 граждани на София.

Случващото се е недопустимо.

Уточнявам още, че аз полемика лично с г-жа Станиславова нямам. Тя има полемика със закона и съдът установи това. И нямам намерение да си затварям очите за злоупотреби с общински и европейски пари – това са парите на софиянци.

Хората очакват от своите избраници почтеност и отговорност. Моля колегите от Демократична България да отговорят на тези надежди на 100 000 софиянци.