Жоро Инкасото вече е свободен притежател на 1,5 млн. лева

0
168
Георги Енев Снимка: 24 часа

Излязъл от затвора преди дни, след като излежал почти 10 г. от наказанието си

Георги Енев, по-известен като Жоро Инкасото, излежа присъдата си и вече е на свобода, съобщи „Марица“, като се позова на ръководството на пловдивския затвор.

Енев е станал свободен човек преди няколко дни, след като излежава почти 10 г. от присъдата си, която бе 12 години. Първоначалната бе 8 години, но бе увеличена от апелативните магистрати.

Жоро Инкасото бе осъден за обир на 1,5 милиона лева от инкасо кола, която лично шофирал. От влизането му в затвора до настоящия момент продължават да се носят легенди затова къде е заровил парите.

Обирът стана на 22 юни 2012 г. Тогава Енев и колегата му са на смяна. По пътя към банка, която трябвало да посетят по график, Жоро Инкасото помолил своя колега да слезе и да вземе дюнери, за да обядват. Охранителят въобще не намерил нищо подозрително в това, тъй като, когато се падали заедно на смяна, често взимал за обяд, а Жоро го чакал. Този път обаче сценарият бил различен.

Охранителят тръгнал и след като се отдалечил, Инкасото духнал. Минути по-късно свидетели го забелязват да товари торби с пари от микробуса в личната си кола. След това сменил дрехите и отпрашил.

Колегата на Енев се връща с обяда, но от Инкасото и буса с парите няма и помен. Веднага сигнализира. Малко след това Жоро Енев е обявен за национално и международно издирване. През следващите 10 дни никой не знае какво се случва. Разследващите са под пара, а от Жоро няма никаква следа. На десетия ден от случката обаче Енев се предава сам в полицията. На 5 юли адвокатът му звъни на окръжния прокурор и отива заедно с него в МВР.

Според разследването обирът на инкасо колата е бил планиран прецизно и трябвало да бъде осъществен няколко дни по-рано. Тогава обаче колегата на Енев не се съгласява да спрат за обяд, тъй като така или иначе това е отклоняване от маршрута, което е строго забранено, особено когато бусът е пълен с пари.

Инкасото изчакал търпеливо удобния момент и с нищо не издал намеренията си да свие милион и половина. Мнозина отдават това на добрата му подготовка и рейнджърските мисии в Афганистан.

След ареста разследващите правят многократни опити да разберат къде Жоро Инкасото е скрил парите. Те обаче удрят на камък. След като влиза в затвора, това се опитват да разберат и мнозина затворници. Енев обаче остава безмълвен докрай.

Легендите за точното местонахождение са много. Започва и „Златна треска“ край Асеновград, Чепеларе и т.н.

Сега мнозина се питат ще си вземе ли Жоро парите, ще бъде ли следен, за да се разбере къде е съкровището. Изниква и още един въпрос – ще бъде ли съден от застрахователя, изплатил липсващите пари, или давността е изтекла?