Великобритания напусна Европейския съюз

0
44
Снимка: iStock/Getty Images

Брекзит не е краят, а началото на нова страница в британската история, каза премиерът Борис Джонсън в обръщение към сънародниците си

След 47 г. в Европейския съюз Великобритания от днес вече не е член общността. сега страната влиза в преходен период до 31 декември, който може да бъде удължен, макар че премиерът Борис Джонсън каза, че няма да се стигне до това. Това означава, че в следващите 11 месеца няма да се промени нищо: правилата за пътувания, търговия и престой във Великобритания остават по същите. Страната продължава да плаща за членство в Европейския съюз. До края на 2020-а промяната ще е само в това, че Лондон губи правото на глас в европейските институции.

Раздялата с Евросъюза, може да не е последната за Великобритания. Brexit поставя под изпитание единството на кралството, след като Шотландия вече поиска нов референдум за независимост. Всеки един избирателен район там е гласувал срещу Brexit.

Разводът стана факт след три години и половина мъчителен процес, в който на премиерския пост във Великобритания се смениха трима души, три пъти имаше предсрочни избори, бяха водени трудни преговори с останалите 27 членки.

Brexit не е краят, а началото на нова страница в британската история. Той е началото на нова ера на приятелско сътрудничество с Европейския съюз, заяви британският премиер Борис Джонсън в обръщение към сънародниците си час преди страната му да напусне съюза. „Каквито и да са препятствията по пътя, знам, че ще успеем“, каза Джонсън.