Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия във Великобритания, остават в затвора

0
45
Орлин Русев на 45 г., Катрин Иванова на 31 г. и Бисер Джамбазов на 41 г. СНИМКА: twitter/@nexta_tv

По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се явиха пред Централния криминален съд в Лондон днес. Те бяха включени по видеовръзка от различни затвори, в които се намират, за да чуят как ще продължи процесът срещу тях.

По време на днешното заседание адвокатите им признаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях. По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация. Имало и 18 000 съобщения.

Следващото заседание по делото ще на десети ноември, като на някои от българите ще бъде осигурен и преводач. Успоредно с това ще върви процес и само срещу Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.

Макар петимата да не са потърсили никакво съдействие от българското посолство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.