Викат на разпит собственика на „Фейсбук“ в британския парламент заради злоупотреба с лични данни

Заради обвиненията компанията „Кеймбридж аналитика” уволни директора си

0
150
фейсбук
Марк Зукърбърг

След САЩ и Великобритания започна разследване срещу Марк Зукурбърг

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент. Причината е предполагаемата злоупотреба с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, съобщи Би Би Си.

Деймиън Колинс, председател на Комисията за фалшиви новини в Камарата на общините, е изпратил писмо до Зукърбърг, в което го прзовава да даде обяснение за скандала с британската консултантска компания „Кеймбридж аналитика“ с цел да се повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г.

По-рано британският министър на информация Елизабет Денам заяви, че ще поиска съдебна заповед за обиск на офисите на „Кеймбридж аналитика“. Бивш служител на компанията заяви за Би Би Си, че тя е разполагала с различни приложения във Фейсбук, които са събирали данните на хората.

При нас дойде професор от универститета в Кеймбридж и ни представи негова разработка на приложение за Фейсбук, което изисква специално разрешение да събира данни, но не само на потребителя, а и на всичките му приятели, твърди бившият служител, информира БНР. От фирмата уверяват, че са следвали коректно всички процедури за събиране на данни, но миналата седмица Фейсбук обяви, че повече няма да ползва услугите на компанията. 

В САЩ започна проверка срещу фейсбук. Федералната комисия по търговия разследва социалната мрежа след обвиненията, че личната информация на 50 милиона потребители е била употребена от консултантска фирма, наета от кампанията на Доналд Тръмп.

Заради обвиненията компанията „Кеймбридж аналитика” уволни директора си. Появиха се твърдения, че е нарушен изборния закон в Съединените щати, но базираната в Лондон фирма отрича.