Още трима души с коронавирус у нас са починали, заразените вече са 695

0
30
Снимка: Канал 3

Излекувани са 81 души

Още трима души с коронавирус у нас са починали, а общият брой на заразените вече е 695. И тримата починали са с придружаващи заболявания. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Мъж на 86 години, настанен в „Пирогов“ с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония е единият починал.

Другите два смъртни случая са в Смолян. Починал е мъж на 85 години с белодробна болест, диабет и сърдечно-съдови заболяване също е починал. Сред жертвите е и жена на 73 години с онкологично заболяване. Тя е имала още диабет, артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Така общият брой на починалите е 35.

За последното денонощие има 19 нови случая. От тях 9 души са приети в болница. Няма нова засегната от заразата област. Общо за страната са излекувани 81 души.

„Увеличението на заразените е с 2,8 % в сравнение с предишния ден. Активни са 581 души. От новите заразени 14 са в София – в Александровска болница – двама, в „Токуда“ – един, в Инфекциозната болница – един и 10 амбулаторни. В Стара Загора има нови четирима заразени – двама мъже и две жени. В Благоевград – има нов случай на мъж, който е с двустранна пневмония“, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

От медицинския персонал с COVID-19 са заразени 37 души. „Имаме още една болна акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ“, каза  Мутафчийски.

28 от общо 334 изследвани в Банско са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи на брифинга главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че с активна в момента инфекция са само трима души.

След вдигането на карантината в града започна масовото тестуване на жителите. На PCR тестове трябва да бъдат подложени 1000 души.

За да бъде постигната тази цел, сега идеята е в процеса по тестуването да бъдат включени и личните лекари – така ще може да се изследват повече хора, каза още Мутафчийски.