Търговци на плодове и зеленчуци излязоха на протест

0
40
Снимка: архив

Недоволстват срещу наредба на Агенциято по храните. Това вече не е проблем. От сряда насам се признават всички изследвания, направени в лаборатории в Гърция, твърдят от БАБХ

Протест на границата с Гърция. На ГКПП Кулата търговци на зеленчуци изразяват недоволството си срещу наредба на Агенцията по храните, според която всеки търговец трябва да заплаща такса от 420 лева, колкото струва изследването на всяка партида, внесени от Гърция плодове и зеленчуци, предава NOVA.

Хората твърдят, че няма как да издържат финансово на новата наредба, както и че транспортирането на стоката им се забавя много. Те настояват изискванията да бъдат отменени възможно най-бързо.

„Това вече не е проблем, тъй като беше обсъждано и всички искания на производителите бяха изпълнени моментално. От сряда насам се признават всички сертификати и всички изследвания, направени в лаборатории в Гърция. Няма никакъв проблем в това отношение,, заяви д-р Михаил Бащавелов – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград (ОДБХ).

„Резултатите от регулярните изследвания излизат за около 3 до 5 дни. Става въпрос за лабораторни практики. Всеки анализ изисква време за подготовка и провеждане. Някои от лабораториите предлагат и експресна услуга до 24 часа”, заяви д-р Кремена Стоева – началник на отдел „Контрол на храните” в БАБХ.

По думите й заповедта е насочена само към някои от плодовете и зеленчуците, които са под засилен мониторинг.