Алпинистът Боян Петров изчезна в Хималаите

Открили са само палатката и спалния му чувал на 7500 метра височина

0
237
алпинист
Боян Петров

Той е в неизвестност от няколко дни

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи първо във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се влошило. „Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…“, заяви съпругата му.

Междувременно беше разпространена и официална позиция от пресцентъра на Министерството на външните работи, в която се посочва, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г.

Боян Петров е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход), посочват от МВнР.

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12:20 ч. местно време от човека за връзка от района на Шиша Пангма. Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре“, завършва с оптимизъм поста си съпругата на Боян Петров – Радослава.