Антимафиоти удариха нелегалния бизнес с лекарства (Обновена)

Те са работили по сигнал за пране на пари и данъчни престъпления за милиони левове

0
111
лекарства
Проверени са над 60 адреса при акцията. СНИМКА: МВР

При операция на ГДБОП и спецпрокуратурата са открити животоспасяващи медикаменти и лекарства за онкоболни, предназначени за износ за чужбина

Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване“. Това каза на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде „Фокус“.

лекарства
Открити са животоспасяващи лекарства и медикаменти за онкоболни. СНИМКА: МВР

Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов“, допълни той. „Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, заяви Валентин Радев.

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове. Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР.

лекарства
Лекарствата са били предназначени за износ в чужбина. СНИМКА: МВР

Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива. Засега са задържани седем души.

Спиридонов отказа да коментира дали среда атакуваните аптеките са тези на депутата от „Воля“ Веселин Марешки.