Арестуваните шефове на Здравната каса в Пловдив източили над 1 млн. лева от бюджета

Ползвали фалшиви рецепти за много скъпи лекарства

0
153
шефове
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов

Действали с аптека-фантом и социално слаб като посредник в измамната схема

Арестуваните вчера шеф на дирекцията на Здравна каса в Пловдив – Иван Деспотов, и шефът на отдел контрол Владимир Манев са източили над 1 млн. Лева от бюджета на касата.

Това съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, заместникът му Галин Гавраилов и шефът на полицията Атанас Илков.

Двамата са действали от около година в престъпна схема. Те са създавали дружество фантом-аптека, която реално не е работила и не е съществувала. Наемали са фармацевт, тъй като само с негов подпис може да се взимат лекарства от Здравна каса.

Този фармацевт си е имал и реално действаща аптека. Той винаги е бил един и същ. Освен това в схемата, като посредник, е бил нает социално слаб човек, който вече се е замогнал. Този човек е бил управител на дружеството. Един път пациентите, болни от хепатит, реално са получавали лекарствата си.

Втори път, в рамките на месец, престъпната група е взимала отново от Здравна каса лекарствата, на името на пациентите, но без реално те да подозират това. Лекарствата са изключително скъпи. Едно от тях струва около 25 000 лева, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

След като се източват парите от Здравна каса, първоначално сумата отива при подставеното лице. Това лице се обажда на Деспотов и му дава част от сумата. От своя страна Деспотов звъни на подчинения си Манев и също му предоставя пари.

Разследващите обявиха още, че директорът Иван Деспотов и подчиненият му – шефът на отдел контрол Ивайло Манев, на практика не са осъществявали почти никакъв контрол, както им е вменено по служебни задължения над аптеките в областта, които имат сключени договори със Здравната каса. В Пловдивско има 237 такива аптеки.

Окръжният прокурор подчерта, че вчера при проверка в дома на Деспотов са установили изключително луксозен начин на живот. Такъв, какъвто не кореспондира със заплатите на държавните служители. Измамата е засечена от НЗОК. Има период от около 2-3 месеца, в които Регионалната здравна каса в Пловдив подава заявките за лекарствата към НЗОК. В този период, докато НЗОК разреши плащане на лекарствата, дружеството фантом бива закривано, след като парите се вземат и след това на негово място се появява ново дружество със същите лица – фармацевт и управител.

Преди 2 седмици са били източени 89 000 лева. Вчера отново от Здравна каса са източили същата сума пари.

Те са открити в колата на двамата държавни служители, когато вчера са спрени за проверка.

Предвиденото наказание за документна измама е от 10 до 20 години, а за получаване на подкуп в големи размери – от 3 до 15 години. Разследването по случая продължава. На стана ясно, че има замесени и други служители на Здравната каса, които са подписвали документите и фалшивите рецепти по нареждане на шефа си Иван Деспотов.