Бандата на депутатския брат не искала да убива данъчния Стаменов, а само да го сплаши

Групата приемала поръчки за наказателни акции

0
107
прокуратурата
Снимка: архив

Покушението над държавния служител не е разкрито

Убийството на данъчния шеф Иво Стаменов не е разкрито, както и не се знае кой е поръчителят на престъплението. Единственото което е установено до момента, че на задържаната група е възложено данъчния да бъде сплашен, палежи и побой, но не и убийство. Има данни за повече от три организирани нападения и изнудване от престъпната група. Това стана ясно по време на брифинг в спецпрокуратурата за разбитата организирана престъпна група за рекет и убийства.

Приложени са най-различни издирвателни действия. Работата тепърва предстои. Групата е създадена с цел изнудване, лихварска дейност и изпълнение на поръчки с различна дейност. Ръководител на групата е братът на депутата от Народното събрание Димитър Аврамов-Борис, но ние не се интересуваме от роднинските им връзки“, категорична е Лидия Манолова. Трима от обвинените са задържани на 3 юли при спецакция в София, Приморско и Белово.

Четвъртият участник пък пребива Бургаския затвор за незаконно притежаване на оръжие. „Не е установено кой е извършил поръчителството. Дали са показания хора, на които е поръчвано и не са изпълнили поръчките. Не са направени самопризнания“, коментират още от прокуратурата.

„Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица“, се казва в съобщението. За момента не е установено защо групата се е интересувала от убития данъчен Иво Стаменов. „Единственото което е установено, че са търсили някой да му запали колата и да му причини телесна повреда“, заявиха от прокуратурата.