Прокуратурата разследва колата, ударила автобуса край Вакарел

Автобусът е минал технически преглед през февруари 2018 година

0
329
автобус
Разследват колата причинила катастрофата.

Здравният министър Кирил Ананиев благодари на екипите на „Спешна помощ“ за бързата реакция

Разследването на произшествието на автомагистрала „Тракия“ се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура София, това съобщиха от прокуратурата. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР – София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествие, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели. Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата – превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи – на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица.

Действията на прокуратурата са в пълна координация с органите на МВР.

Започналото досъдебно производство е за престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс – нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

23 са общо хоспитализираните след катастрофата на автомагистрала „Тракия“, като най-тежките случаи са в Окръжна болница. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Ананиев добави, че в болницата има четири жени и обърна внимание, че едната е в най-тежко положение, с много голяма опасност за живота. „В Окръжна болница видях настанените от Спешното отделение и влязох в хирургическото, където видях и самата операция на жената, която е в най-тежко положение. Винаги има опасност за живота, особено за тази жена, която в момента е в операционната. Така или иначе се прави всичко от екипа, за да може да се спаси нейният живот“, каза Ананиев. Той благодари на Спешната медицинска помощ, която е била изключително адекватна.

По думите му в момента се работи по изключително професионален начин. „В болниците е създадена пълна организация. Екипите работят безупречно и затова искам пред вас да благодаря на д-р Близнаков и на всички останали директори и екипи в останалите болници, където са постъпили пациентите, за това, което дават от себе си. Поддържам непрекъсната връзка с всички директори на болници, в които има постъпили пациенти. Своевременно уведомяват в какво състояние са те“, заяви Ананиев. Министърът на здравеопазването коментира, че до този момент жертвите при катастрофата са 6.

Пътната инфраструктура този път не е причина за тежката катастрофа днес. Това съобщи регионалният министър Николай Нанков по повод тежката катастрофа на пътнически автобус край Вакарел на АМ „Тракия“.

Нанков коментира, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътно поддържащата фирма „Автомагистрали“ ЕАД са осигурили 14 линейки за извозване на пострадалите в инцидента.

„От 12:00 ч. започна пренасочването на движението, а към 13:30 ч. бяха разрязани мантинелите“, каза още Нанков.

„Движението е изключително затруднено, извършва се в една посока и до към 17:00 часа ще се направи опит да се облекчи движението по магистралата“, допълни още регионалният министър.

Транспортният министър Ивайло Московски от своя страна заяви, че на мястото на събитието има разследващи компетентни органи, които извършват технически експертиза за инцидента.

„Автобусът притежава удостоверение за техническа изправност и е вписан в лиценза на превозвача“, каза още Московски и посочи, че това, което е установено на този етап е, че автобусът има валиден пътен лист.

Транспортният министър уточни, че Веселин Георгиев е водачът, който е управлявал автобуса, който е тръгнал от Бургас за София в 07.30 ч.

На въпрос задължителни ли са предпазните колани в автобусите, Московски заяви, че ако самият автобус има такива, е редно да се използват.

Попитан ще се отнеме ли лицензът на автобусния превозвач „Юнион Ивкони“, Московски отсече, че лицензи се отнемат тогава, когато има причини затова нещо.