Бедствено положение е обявено в Стрелча

0
82
В Стрелча е обявено бедствено положение. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Пороите наводниха вододайната зона, няма вода

Кметът на Стрелча обяви бедствено положение на територията на града.

В заповедта на кмета Стойно Чачов се посочва, че причина за обявяването на бедственото положение е усложнената метеорологична обстановка, довела до сериозно компрометиране на вододайната зона на град Стрелча и необходимост от предприемане на спешни и неотложни аварийно-възстановителни дейности за прекратяване на последствията, водещи до увреждане на здравето на хората и значителни щети на имуществото.

Бедственото положение се обявява поради неколкократното заливане на водовземните съоръжения на реката и затлачването им с тиня, пясък, чакъл, камъни и дървета, многократното преустановяване на водоподаването към града и изчерпване на запасите от вода в резервоарите, и замърсяването им с тиня, а също и поради компрометиране на участъци от довеждащия водопровод – разрушени подпорни стени и оголени тръби.

Бедственото положение е в сила от днес до 17 юни.

,,Ситуацията в градa е много тежка – питейната вода е спряна и е негодна за пиене. В момента е необходимо да се изчака да намалее притока на вода, за да могат работниците да почистят. В противен случай тя ще ги отнесе. За кардиналното решение на проблема и необходима подмяна на довеждащия водопровод, който е на 72 години. Неговата дължина е 7 километра, а общината не разполага с необходимите средства“, коментира кметът на община Стрелча Стойно Чачов пред „Фокус“.

Той поясни, че тръбата е полагана през 1947 г.

,,Проблемът е оголената зона. Ако отново има интензивни валежи, тя може да се спука или да се скъсат тръбите. Това означава град Стрелча да остане без вода. Уведомили сме областния управител, министъра на вътрешните работи, министър-председателя, че са необходими средства, за подмяната на този водопровод“, допълни още Чачов.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here