Борисов: Полагаме всички усилия да намерим Боян Петров жив и здрав

Спасителите стоят в лагер 2, въпреки лошото време

0
108
премиер
Бойко Борисов

Преди 15 минути е поискан хеликоптер за издирването му, съобщи външният министър Екатерина Захариева

Полагаме всички възможни усилия, за да намерим нашия алпинист Боян Петров. Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. По думите му, повикал е и китайският посланик, за да бъде подсигуренo и трасе за хеликоптер.

Каквото имаме като възможност, като контакти и връзки всичко сме заложили. Дай Боже да го намерим жив и здрав, заяви Борисов. По думите му държи се връзка с всички консули и посланици. Непрекънато натискаме, това е една изключително тежка планина, каза той. Министър Екатерина Захариева уточни, че едва преди 15 минути , след десетки телефонни позвънявания е поискан хеликоптер. Тя заяви, че информацията, че хеликоптерът е изпратен още вчера, е грешна. Изпратени са 6 професионални спасители, които въпреки лошото време стоят горе, за да могат да тръгнат към Лагер 2.

Когато времето позволи ще тръгне и хеликоптерът, заяви Захариева. Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. „Направихме и всичко, каквото е възможно и за тази наша сънародничка да се върне в България. Беше трудно, но дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината“, каза премиерът.