Братът на червения депутат в група за отвличане и рекет

Седем от задържаните остават в ареста

0
77
карти
Бандата е източила над 50 000 евро от невинни европейци

Похитили работник, били го и го изнудили да подпише запис на заповед за 100 000 лв

Братът на червения депутат Георги Стоилов-Илиян Стоилов е арестуван като част от престъпна група за рекет и отвличане в Русе. Групата от осем души беше задържана вчера при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата.

Осем-членна организирана престъпна група е установена и задържана в рамките на проведена вчера операция на територията на гр.Русе, съобщават от МВР.

Според първоначалните данни групата е действала от 2015 г., основно се е занимавала с изнудване. Установено е, че на 30 март 2015 г., петима участници в престъпната схема, сред които и жена, са отвлекли служител на фирма на ръководителя на групата, подозиран за кражба. След заплаха и използване на сила той е бил принуден да поеме имуществено задължение, като подпише запис на заповед на стойност 100 хиляди лева.

В рамките на операцията и под ръководството на прокуратурата е извършена  огромна по обем работа – разпити на 15 лица, 21 разпознавания, претърсвания на заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили, шест лични обиска.

При процесуално-следствените действия са открити и иззети 4 метални палки, три пистолета – газов, боен и преработен пистолет от газов в боен, електрошокова палка, 107 патрона, 2 ножа и артилерийски гръм.

рекет
При обиските антимафиотите намерили оръжие и боеприпаси. СНИМКА: МВР

След  24-часовото задържане, на осемте участници в групата са повдигнати обвинения и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

Седем от тях са обвинени за участие в организирана престъпна група, за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси са повдигнати отделни обвинения.  Очаква се в днешния ден Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража на задържаните членове на престъпната група.