Връщат лъва от Войнишкия мемориал пред НДК

0
248
НДК
Паметникът на 1 и 6 пехотни полкове ще бъде върнат пред НДК

На мястото на Осмоъгълника възстановяват паметните плочи на 1 и 6 пехотни полкове

Веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да върнем на мястото един от най-важните елементи от паметника от 1-ви и 6-ти пехотен полк- лъвът, който е бил в центъра на разрушения мемориал. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичния общински съвет по повод демонтирането на паметника „1300 години България“ от пространството около НДК.

„Той в момента се съхранява във НВИМ, разговарях с министъра на отбраната, пуснах официално писмо. Надявам се да получим тяхната подкрепа, за да върнем на мястото този важен елемент, пред който са поставяни венци и цветя в знак на почит към загиналите“, посочи тя.

„Инициативен комитет от военно-патриотични организации внесе своето предложение и то беше разгледано. То е втората част от решението на общинския съвет, което изпълняваме“, уточни Йорданка Фандъкова.

„Пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурса за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове, и ще бъде затревено“, посочи тя.

„Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова. „Моята лична кауза е възстановяване и опазване на паметници.

В случая с паметника „1300 години България“ говорим за състояние, в което е напълно невъзможно да бъде възстановен“, обясни тя. „Хората, които са толкова активни днес, са имали всички възможности през всички тези десетилетия, да инициират, да бъдат активни и да получат подкрепа за тези техни идеи“, каза още кметът