ГЕРБ застанаха зад кмета Йорданка Фандъкова

Подалият оставка зам.-кмет Евгени Крусев не бил член на партията

0
74
фандъкова
Йорданка Фандъкова

От Столичния общински съвет твърдят, че заради „зеленият билет“ замърсяването на въздуха е намаляло

Категорично заявявам, че подкрепяме и заставаме твърдо зад кмета на София Йорданка Фандъкова и общинските съветници на ГЕРБ.

Това заяви на извънреден брифинг Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ, по повод подадената оставка от зам.-кмета на столицата Евгени Крусев.

„Евгени Крусев не е член на ГЕРБ. Той беше привлечен в екипа на г-жа Фандъкова като един млад човек и експерт. От ГЕРБ винаги сме поемали отговорност и сме подавали оставки. Във всеки един случай впоследствие компетентните органи за доказвали, че подаването на оставка не е било правилно решение.

Последният такъв пример е с подадената оставка на г-жа Цвета Авджиева като кмет на район „Младост“. Днес на всички е ясно е, че при нея не е имало никакви конфликти на интереси и това е доказно. Примерите в отношение са много и няма да ни стигне времето, за да ги изброя всичките“, добави Паунов.

По темата за мръсния въздух отношение взе Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.

„Причината днес Столична община да приложи мярката Зелен билет се крие в решение на Столичен общински съвет от тази година. Днес приложихме и мярката личните автомобили на гражданите да бъдат оставяни на 10 главни пътни артерии, които са в близост до важни спирки на градския транспорт. Утре ще предоставим резултатите от днешния ден. Тези мерки не са кризисен пиар и спорадични. Столична община извършва проверки ежедневно. Те са насочени в две главни посоки. Следим пунктовете за стари гуми. Ще дам пример. Днес екипи на Столичен инспекторат са извършили проверки на 30 автосервизи и пунктове за вторични суровини, на които са съставени предписания. Най-много от проверените обекти са в районите „Искър“ и „Връбница“. Втората посока на проверки са строителните обекти.

Там следим да се измива ходовата част на товарните автомобили, за да не се замърсяват пътните артерии. Зимата следим и с какво се отопляват работниците на тези строителни обекти, за да не допускаме изгарянето на строителни отпадъци. Днес са проверени 8 строителни обекти също, като не са установени нарушения. Проверките ще продължават. Тяхната цел е предотвратяване на нерегламентираното изгаряне на отпадъци и замърсяване на въздуха. Екипи на общинска дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и полицията проверяват за горене на отпадъци на открито“, разкри Радева.

„Темата за чистотата на въздуха е много важен. Не искам да политиканствам и да обвинявам колегите от БСП, но те извършват едно много голямо празноговорене. Виждате какви мерки се взимат от Столична община. Ние в парламента също предприемаме нужните мерки за справяне със замърсяването на въздуха. Приехме данъка за старите коли, защото точно транспорта е един от най-големите замърсители, но от БСП гласуваха „против“.

Предстои до края на годината да приемем и Закона за чистотата на атмосферния въздух, който ще е много стриктен към използването на твърдите горива. Колегите от БСП какво направиха? Те са радетели за комплексни мерки, но показват едно политическо лицемерие. Общинските съветници на БСП подкрепят мерките, но колегите им в парламента не. Аз се питам дали те си говорят помежду си. Това е двоен стандарт и лицемерие“,заяви депутат от ГЕРБ Александър Ненков.

От ГЕРБ разкриха още, че мерките за справяне със замърсяването на въздуха включват закупуването на най-новите и екологично чисти автобуси за градския транспорт.