ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството!

0
244
Михаил Константинов Снимка: Zonanews

За България е важно да формира стабилно правителство поне за срок от една година, казва проф. Михаил Константинов

Не очаквам изненади на тези избори – нито за състава на българския парламент, нито на европейския. Такава прогноза направи пред БНР проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.- председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

„ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството. Ако влезе някоя от по-малките партии, тя също може да участва“, коментира той.

Проф. Константинов посочи, че кампанията е била „най-малкото странна“: „Никой не говореше за важните неща. Тя се сведе до взаимни нападки. Наблегна се върху технологията на гласуване – ние не трябва да обсъждаме как, а за какво гласуваме. Разочарованите българи ще си остават разочаровани. Тези избори ще бъдат решени главно от твърдите ядра“.

Той очаква избирателна активност, която да е малко по-висока, отколкото на предишния вот. „Между 2.5 и 2.7 млн. българи ще излязат да гласуват“ според него.

За България е важно да формира стабилно правителство поне за срок от една година, отбеляза проф. Константинов в предаването „12+3“.

Предстои да видим дали европейската политика ще претърпи обрат, каза още той.

„В момента има засилване на националистическите партии. Националистически не значи непременно нещо лошо. Чакат ни интересни събития“.

Той смята, че трябва да се извършват директни допитвания до българския народ по международните теми.

„Трябва да бъде зададен въпросът „Какво смятате, че трябва да се направи за войната в Украйна?“. Личното ми становище е, че тази безумна война трябва веднага да спре и да се отиде към мирно уреждане на конфликта. Той очевидно няма военно решение. Не е конфликт на НАТО, още по-малко на България“.

Проф. Константинов смята, че Украйна трябва да се раздели с част от територията си, за да настъпи мир. „За какво й е едно население, което общо взето е враждебно? Това е руско население. То трябваше да получи автономия още преди десет години.

Темата за войната и мира трябва да е основната на тези избори. Важната тема за България вече е външната“.