Дадоха президента Радев на Комисията по дискриминация

Президентът се гаврил с мюсюлманите, твърди той

0
1086
президент
Кемил Рамадан

 Жалбата срещу държавния глава е на кандидат-президента Кемил Рамадан

Кемил Рамадан, кандидат за президент на последните избори, подаде жалба в Комисията по дискриминация срещу президента Румен Радев, научи Breaking. Bg. Според Рамадан, който бе арестуван за кратко заради sms-и изпращани на лидера на БСП Корнелия Нинова, Радев дискриминира религиите в България, като е организирал т.н. вечеря ифтар в свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

Това стана в началото на юни тази година. След излизането от ареста Рамадан обяви пред медиите, че е изпратил sms-те до Нинова защото бил възмутен, че „президентчето й” организара ифтар с главното мюфтийство и турското посолство без да има право на това.

„Християнинът Румен Радев, както казват за мене мюсюлманина и радикалист. Той няма право да прави ифтар! Откъде е взел тези пари, от турското посолство ли? Той няма право да дава ифтар“, настоя Рамадан тогава.

Заради историята с ифтар той подава и жалба в Комисията за защита от дискриминация вчера.

„Организирането и заплащането на религиозната вечеря „Ифтар” на Мюсюлманскто изповедание и видимата себе определеност на това събитие като задължение на държавния глава води след себе си дълбокото подценяване на другите религиозни общности, като православните, юдеите, арменците, католиците и др. които не се ползват с тази привилегия да им се организират религиозните празници по задължение от Президента и да се плащат с бюджетни средства. Това неравно третиране поставя в пряка зависимост от дискриминационно отношение различните вярвания спрямо мюсюлманското изповедание, което единствено се възползва от това „задължение „ на президента.

Ярък пример на случай на пряка дискриминация е отказът Президента да организира , коледа, ханука, великите пости и честванията на религиозните празници на другите изповедания” пише в жалбата Кемил Рамадан.

И цитира различни международни договори и директиви сред които Амстердамският договор на ЕС и свързаната с него стратегия за борба с дискриминацията, както и директивата на евросъюза за расово равенство.

„С неравното третиране на 2/3 от населението на страната Президентът е в грубо нарушение на европейските правни норми в това отношение, защото е поставил в неравностойно положение останалите религиозни общности спрямо мюсюлманскто”, пише Рамадан. Той смята, че държавният глава е „поругал” ритуала „Ифтар”.

„Молим да призовете Президента на Р.България да отговаря за постигнатата пряка дискриминация чрез неравно третиране по признак религия на останалите религиозни общности, като в качеството му на самовменено задължение организира и плаща религиозни обреди само на мюсюлманското изповедание, а не на всички 139 религиозни общности в България”, завършва жалбата си Рамадан.