До края на годината ще бъде обявена концесията на летище Пловдив

0
15
Снимка: Министерство на туризма

Това ще даде допълнителна енергия на туризма в региона, коментира министър Ангелкова

До края на годината ще бъде обявена концесията на летище Пловдив. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на годишната среща с туроператори в града под тепетата, съобщиха от Министерството на туризма. По думите на Ангелкова концесията на летището ще даде допълнителна енергия на туризма в региона.

„Пловдив има огромен потенциал. Ще продължим да увеличаваме ръста на туристически посещения“, подчерта кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той увери, че ще бъде продължен проектът за Европейска столица на културата.

Предишният опит за концесиониране на летището край града се провали. Миналата година за концесионер за срок от 35 години бе избран консорциум между китайската компания „Хайнан“ и българската „Пловдив еърпорт инвест“. Обещанието бе за инвестиции в размер на 79 млн. евро и фиксирано концесионното възнаграждение – 600 хил. лв. на година. Плюс 6% от приходите.

Консорциумът обаче отказа да подпише договор с Министерството на транспорта и не подаде в срок нужните документи за това. В крайна сметка през октомври 2018 г. правителството взе решение за прекратяване на концесионната процедура.

На срещата в Пловдив участват 76 туроператора от 14 държави, представители на медии и общини, които споделят своите идеи и нови проекти и презентират иновативни тенденции в сферата на туристическия сектор. Форумът ще продължи до 16 ноември с фокус върху Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол, в чест на включването им в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

По време на срещата министърът на туризма Николина Ангелкова припомни, че за първите девет месеца на годината страната ни е посетена от 7.8 милиона туристи, което е много лек спад на фона на драматичната картина, която мнозина очертаха и на рекордния ръст от миналата година. По думите й приходите от нощувки отбелязват ръст от 4.7%.