Единодушно парламентът прие отпадането на мораториума върху новите лекарства

Днес депутатите работят за последно преди празниците

0
36
парламент
Снимка: архив

Промяната бързо мина и на първо и второ четене

Следващата година здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания.

Предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), подписан от всички парламентарни групи, беше прието в парламента. Тъй като депутатите бяха единодушни, промяната мина и на първо, и на второ четене.

Първоначално парламентът реши да се спрат средствата за 32 нови молекули.

Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че новите молекули може да се плащат с бюджета на здравното министерство при решение на специална комисия за всеки отделен случай. Имаше и протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации, информира Дарик.

В крайна сметка ГЕРБ обясниха, че променят позицията си сега „заиграването със страховете на хората“. Всички парламентарни групи подписаха общо предложение за отпадане на мораториума. И консенсусът стигна дотук, след като в пленарната зала успяха отново да се скарат.

„Има още една дума днес, освен справедливост и ред, и тя е урок. Урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала, че не бива да се гласува механично, че трябва да работим с аргументи, че трябва да чуваме тези групи хора, заради които решаваме проблеми и сме тук“, заяви преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нека да преминем към гласуване и действително да успокоим всички тези, които под една или друга форма ние политиците им създадохме допълнителни страхове“, призова и лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

В крайна сметка депутатите единодушно приеха на първо и след това окончателно актуализацията на бюджета на здравната каса за следващата година. Днес народните представители работят за последен път преди празниците, следващото им заседание би трябвало да бъде на 10 януари.