Започват проверки за „болници в болниците“

До 22 декември резултатите от проверките трябва да са на бюрото на здравния министър Кирил Ананиев

0
68
болници
Медици протестират за фалита на Врачанската болница, без да знаят за умишленото й източване. СНИМКА: ДАРИК

Аптека на частна клиника във Врачанската болница плащала наем от 50 лева на година

Властта започва масирани проверки за разхищения на средства в здравеопазването

Двама министри Кирил Ананиев и Валентин Радев и обвинител номер едно Сотир Цацаров обявиха, че започват съвместни проверки за разходването на средства в здравеопазването. Според здравния министър Ананиев цел на Министерство на здравеопазването е проверките в сферата да са системен подход.

Бих желал това да е признак на прозрачност в нашата дейност, каза той. Ще бъдат проверени всички болници, без да се правят чадъри над този или онзи, закани се здравният министър.

Силовият министър Валентин Радев отново сподели, че с МЗ и държавното обвинение работят съвместно четири месеца. Който точи здравната система, ще си получи заслуженото, стана ясно от коментара му.

Редица сигнали са получени в МВР за неправомерно разходване на средствата в сектора. Затова подопечното му ведомство по-обстойно се вгледало в порочните практики. Правим го в името на всички вас, в един момент всеки става пациент, изтъкна Радев. Не сме съгласни да сме лекувани все по-зле, подчерта той. Вътрешният министър очаква обществото да съдейства, за да стигнат проверките до край.
Така повече не може, смята Валентин Радев и увери, че „битката ще бъде жестока.“

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да дава подробности за акцита срещу паралелния износ на лекарства. До понеделник щяло да има резултат по тази акция. Припомняме, в събота извънредно в Министерски съвет се проведе среща по повод на тази операция.

Иначе за проверките на болниците, Цацаров каза, че повод за интереса на държавното обвинение е доклад от лятото на предишния министър на здравеопазването за финансовото състояние на държавните и общинските болници. Девет са болниците в критично състояние.

На съвместно заседание е взето решение да няма „болница в болницата„, което в момента законодателството го позволява, ако частната болница извършва различна дейност.

Вече е започнала проверка в колко държавни и общински болници функционират частни. 295 лечебни заведения са проверени.

Цацаров поясни, че не всички договори, сключени с частните клиники, са незаконни. Проблемът бил, че по места частните болници извършвали същата дейност като държавната, на чиято територия работят.

Като пример главният прокурор посочи ВМА, където съществувала мегаболница в болницата. Там вече се води дело. 40 класьора материали е събрала прокуратурата. Всички договори се проверяват от здравни експерти. Тези, в които има и най-малко съмнение за нарушение, отиват в прокуратурата.

На брифинга стана ясно, че Врачанската болница е фалирана именно по схемата с частна болница. Там вече има обвинение за неизгоден договор. За случаят там Цацаров каза, че болниците в болницата са две. Предстои да се внесе обвинение за още един неизгоден договор. Частната болница ползвала аптеката на държавната врачанска болница. Договорът е за 50 лева на година.

Друго нарушение, което е открито при проверката – назначен на заплата е лекар, който никога не е стъпвал във врачанската болница. Общо са му изплатени 33 000 лева.

Обвинение има и за закупен томограф на стойност 782 970 лева без ДДС, който не е закупен на пазарната цена, а на завишена.

Болницата в Ловеч също не си е спестила нарушенията.

Болницата в Белоградчик не била в схемата, както стана ясно от пояснението на главния прокурор. Проблемите в Белоградчик се дължат, по данни до момента, на лошо управление.

Тази практика на болница в болницата е един от основните канали за източване на държавното и общинското здравеопазване, категоричен бе главният прокурор.

До 22 декември резултатите от проверките трябва да са на бюрото на здравния министър Кирил Ананиев. Ще се проверяват всички параметри на договора, намеси се той. Министърът заяви, че е готов да погне нарушители и с инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Според Цацаров вина имат и законодателите, които са допуснали този законодателен пропуск. Той настоя „да настъпят“ този голям финансов интерес със съответните изменения. „Дали това е допустимо“, попита главният прокурор.

Цацаров предлага само общопрактикуващи лекари да могат да ползват помещения в държавните и общински болници.

Обвиненията на прокуратурата са за изпълнителните директори на болниците. За пореден път пък вътрешният министър призова за помощ, за да се установят всички схеми. МВР нямало медицинска експертиза.