За пет години в битка със „сивия сектор“ приходите в бюджета са увеличени с 14 млрд. лева

0
105
апартамент
Владислав Горанов

Контрабандните цигари са едва 3,8%, обяви главният прокурор Сотир Цацаров

За един пълен мандат от 2014г. до 2019г. приходите в бюджета на страната са се увеличили с 50% на годишна база или с 14 млрд. лв., отбеляза пред депутатите от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика финансовият министър Владислав Горанов.

Със съвместни усилия на всички институции държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор“, отчете той.

За да оценят резултатите от законовите промени в борбата със сивата икономика, освен финансовият министър на срещата в парламента присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, шефовете на ДАНС, митници и полиция.

Главният прокурор отбеляза, че за първото тримесечие на 2019г. контрабандните цигари у нас са на най-ниското си ниво от 3.8%. Обвинител номер едно напомни, че след операциите и разкритията за производство на незаконни цигари през миналата година се е стигнало до предложения за изменения в Наказателния кодекс и завишаване на наказанията.

Капацитетът на първото производствено хале, разкрито в Ръжево Конаре на 4 юни 2019г. е 2 тона на час. А разкритото в землището на с. Труд – 2000 цигари на минута“, посочи Цацаров. В допълнение неговият заместник Иван Гешев коментира, че двете разкрити фабрики са зареждали 11% от незаконното производство на цигари в страната. По думите му миналата година незаконните фабрики са щели да причинят щета за фиска в размер на половин милиард лева.

Контрабандата е една от приоритетните дейности на организираната престъпна дейност, тъй като с нея се генерират огромни ресурси“, изтъкна и вътрешният министър Младен Маринов. Той е удовлетворен, че работата на силовото ведомство не свършва на територията на страната, а се реализират операции и с партньорски страни като Испания и Гърция.

Имаме прекрасно взаимодействие с институциите и резултатите са очевидни“, посочи и Димитър Георгиев, председател на ДАНС.

Това даде повод на финансист номер едно на страната Владислав Горанов да обяви, че до дни финансовото министерство ще представи мерки, които ще елиминират напълно човешкия фактор и ще гарантират независим контрол в данъчните складове. От ведомството предлагат автоматичен контрол на данъчните складове чрез изисквания за монтиране на измервателни уреди и автоматично свързване с Агенция „Митници“.

Съгласете се, че не можем във всеки склад да сложим по няколко митничари и данъчни, и дори да ги сложим нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата“, припомни Горанов.

Председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика Емил Димитров – Ревизоро използва днешната среща, за да отличи приноса на отделните институции в борбата със сивия сектор. За успешната борба с контрабандата на цигари наградата на Прокуратурата получи главният прокурор. С плакет бе отличено и активната работа на МВР, и лично министър Младен Маринов. За изключителния ръст на приходите от ДДС и акцизи в резултат на успешната борба с контрабандата награда получи и финансовият министър Владислав Горанов.