Здравното министерство купува нови 400 линейки за спешната помощ

Осигурени се над 163 млн. лв безвъзмездна финансова помощ по "Регионална здравна инфраструктура"

0
48
заплати
Вдигат заплатите в "Спешна помощ"

Ще бъдат ремонтирани и обновени всички центрове за бърза помощ

 

Министерство на здравеопазването ще обнови изцяло системата за спешна помощ в страната като купи нови 400 линейки и обнови всички центрове за бърза медицинска помощ.

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“. Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ на обща стойност 163,5 млн. лв. е Министерство на здравеопазването.

В рамките на крайния срок на процедурата – 30 март 2018 г., Министерството на здравеопазването ще кандидатства за закупуване на 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, и за обновяване на 27 центъра за спешна медицинска в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.

Всички лица на територията на България ще имат равнопоставен достъп до медицинска помощ при спешни състояния в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност.