Изолират мъж в Разград със съмнения за антракс

Прокуратурата се самосезирала след публикации в медиите

0
141
антракс
Овчарят вероятно се е заразил от животните

Заразеният е овчар от село Трапище

Районната прокуратура в Разград разпореди задължителна изолация в болнично заведение на мъж със съмнения за антракс, след като се самосезира след публикации в медиите. Това съобщиха от апелативна прокуратура-Варна.

Районната прокуратура в Разград се разпореди днес мъж, за когото има съмнение, че е заразен с болестта антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно болнично отделение.

Това се случи, след като интернет сайтът Дарик нюз съобщи на 2 октомври 2017 г. вечерта за овцевъд от село Трапище, община Лозница, за когото има съмнение, че е заразен с антракс – кожна форма.

Съмнения за изключително заразната болест има и за отглежданите от 45-годишния мъж от село Трапище, община Лозница, овце. 10 от тях са починали, а при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването. Проби от овцевъда и животните са изпратени в софийска лаборатория.

Районната прокуратура е образувала преписка по случая. В постановлението за задължителната изолация на овцевъда наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Разград напомня на компетентните органи, че според Закона за здравето изолацията и лечението на лица, болни или носители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусна хеморагична треска, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария и тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне, се извършва със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар, насочил пациента за хоспитализация.

 

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, което не е направено в случая с мъжа от село Трапище. Районната прокуратура в Разград е разпоредила на органите на РУ на МВР в Лозница и на ОД на МВР в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица. 45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград.