Исторически парен локомотив тръгва от Русе за София

Превозвал е муниции на Източния фронт

0
70
влак
Снимка: архив

Машината е от времето на Втората световна война

Историческият парен локомотив от времето на втората световна война, който пристигна за ремонт в България по река Дунав, в неделя тръгва по релсов път от Русе към София.

Булмаркет рейл карго” е избрана за превозвач на 140-тонния парен локомотив от виенската фирма-собственик TransEurop Eisenbahn AG, представлявана от инж. Йоханес Клингс. Локомотивът е без работеща спирачна система и това налага да се придвижва в състава на влак, който може да осигури безпрепятственото му придвижване до София, където ще се направи цялостният му ремонт.

Транспортирането ще се извърши със скорост до 60 км/ч и периодични технологични спирания на няколко гари по трасето Русе-София.

На 24.02.2019 г., неделя от 10.00 до 15.00 часа ще се извърши последен предпътен преглед на парния локомотив, инструктаж на влаковата бригада и композиране на влак, който ще се движи като „Международен товарен влак“ с №20690.

Първият престой на легендарната парна машина е на пътническа гара Русе-Разпределителна от 15.36 до 15.50 ч., където може да бъде разгледан. Композицията ще пристигне в крайната си точка на гара Полуене утре сутрин.

Този локомотив е бил и преди в България, по време на Втората световна война, когато с него са превозвани муниции и войници към източния фронт. Собственичката е австрийката Карин Флайшхакер. Локомотивът е бил експонат от 1946 до сега в Музея на железопътния транспорт във Виена. Сега собственичката му е решила да си го вземе и да го превърне в атракционен влак , който ще се състои от локомотив и вагон, нещо като Ориент експрес. Ремонтът ще продължи 9 месеца и после по същия път ще се върне във Виена.