Мюфтийството (Анкара) атакува държавата и общините за имотите

С този иск хората на Хаджи реално искат преразглеждане на влезли в сила съдебни решения

0
444
мюфтийство
Заради делото за карловската "Куршум джамия" в Пловдив имаше масови протести

Утре е първото заседание по безпрецедентното дело в Софийски градски съд

Утре в Софийски градски съд трябва да се проведе първо заседание по безпрецедентното дело на Главното мюфтийство срещу Министерски съвет и общините в България за възстановяване на т.нар „вакъфъски имоти” на територията на страната.

Делото си има предистория. На прицел са някогашните вакъфски имоти и владеенето им от някогашните мюсюлмански вероизповедни общини. А в основата на нароилите се през годините дела е въпросът кой е правоприемник на въпросните общини. И, съответно, може да претендира, че е собственик на въпросните имоти.

Става дума за джамии, светски сгради, училища, стадиони из цялата страна – Карлово, Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Враца, Добрич, Видин и т. н. Имотите сега са основно публична собственост на общините. С уточнението, че храмовете не са действащи, станали са музеи, някогашните мюсюлмански училища също са сменили предназначението си.

Вакъфите са имоти, предоставени за религиозни или благотворителни цели и съществуват в ислямските държави и до днес. У нас са история.

Казусът с вакъфските имоти (известен като „делото за джамиите”) се раздвижва след приемането на новия Закон за вероизповеданията, описал реда за установяване на правоприемство между изповеданията и предишни структури, съществували до 1949 г. Параграф 4 от преходните и заключителни разпоредби предвижда това да става с иск пред Софийския градски съд, който се произнася с решение. А това решение може да се обжалва нагоре по инстанциите от други регистрирани вероизповедания (по реда на ГПК), според публикации в сайта Де Факто.

Така Главното мюфтийство иска от Софийския градски съд да го признае за правоприемник на мюсюлманските вероизповедни общини. И на 4 юни 2013 г. съдия Николай Марков излиза с решение за признаване. На базата на това решение пък мюфтийството завежда трийсетина дела в различни окръжни съдилища за собственост върху някогашните вакъфски имоти.

Процесите вървят с променлив успех – на първа инстанция мюфтийството спечели само процеса за карловската Куршум джамия. Като недоказани бяха отхвърлени исковете за сградата на Безистена в Ямбол, Ески джамия във Враца, бившето турско гробище, стадиона в Кърджали, които останаха на общините. Всички казуси се качиха на втора инстанция в апелативните съдилища.

Мюфтийството загуби окончателно делата за имоти и джамии в Шумен, Разград, Добрич и за т.нар. Римска баня в Берковица. Но с този иск срещу държавата и общините хората на Хаджи реално искат преразглеждане на вече влезли в сила съдебни решения.

Основен аргумент за отказите бе липсата на данни имотите да са предадени на вероизповедните общини по предвидения в устав на мюсюлманското изповедание от 1919 г. ред – с подробен списък, представен от главния мюфтия и в присъствие то на представител на Министерството на външните работи и на вероизповеданията.

Пред Софийския апелативен съд (САС) мюсюлманското сунитско-ханафитско изповедание начело с Недим Генджев оспори решението за правоприемството. През 2015 г. САС обезсили като недопустимо решението за правоприемството. Защото по въпроса не е водено открито исково състезателно производство, в което спорещите да доказват правата си, както изисква законът. Вместо това проблемът за правоприемството е приравнен на формално вписване на фирмени промени, решаван е в закрито заседание, без изслушване на аргументи. На 28 януари 2016 г. последната инстанция, Върховният касационен съд реши да не допусне казуса до разглеждане заради липсата на основания за касация и решението на САС влезе в сила.

Това отне основанията на мюфтийството да твърди, че е собственик на вакъфските имоти и би трябвало да сложи край на водените от него дела в страната.

Затова Главното мюфтийство на Мустафа Хаджи контраатакува. През 2016 г завежда под номер 1802/2016 г. в Софийски градски съд дело срещу Министерски съвет и общините в Република България за вакъфските имоти, сред които освен изброените по-горе фигурира и сградата на Археологическия музей в София срещу президентството.

В Софийски градски съд делото е прекратено с разпореждане и ход не му е даван. Мюфтийството обжалва пред Софийския апелативен съд-САС. Съдия Нели Куцкова връща делото на СГС като конституира страни по установен иск за правоприемство Мюсюлманското изповедание за ищец и Министерски съвет и общините в Република България като ответници.

Според юристи това обрича делото на автоматично признаване, защото няма как Министерски съвет и общините да се противопоставят на доказателството, че са правоприемници на мюсюлманските вероизповедни общини.

Публича тайна, е че главното мюфтийство на Мустафа Хаджи е под силното влияние на хората на ДИАНЕТ и турската държава, която го финансира. И с подкрепата си за партията на Лютви Местан- ДОСТ, смятана за  маша на турските интереси у нас. По време на предизборната кампания за парламентарните избори бяха засечени десетки случаи ходжи да агитират за партия ДОСТ.

Ако СГС реши казуса в полза на мюфтийството ще предизвика истински бум на етническо напрежение в страната, предполагат експерти. Да припомним масовите протестни митинги и шествия в Карлово, Кюстендил, Пловдив и т.н.

Решение в полза на Хаджи би означавало появата на 2500 мюсюлмански вероизповедни общини като законен правоприемник на на земи, гори и градски терени в цялата страна, с възможност цялата тази собственост, неосманска, да се приватизира от Ердоган и хората му у нас, смятат експерти по национална сигурност.

През 2013 г. турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че Анкара „ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България”. Доктрината и в момента е същата при управлението на Ердоган.