Ако БСП иска да се бори с „роднините“ да погне първо Кирил Добрев

Преди 17 години новоизпеченият член на ВС на БСП бе хванат да прибира 215 000 марки и 43 000 от сърбина Бранислав Жечевич на Калотина

0
5753
кирил добрев
Кирил Добрев

Откъде фамилиите Добреви и Първанови спастриха пари за хотели и електроцентрали ?

Стефан Ташев

Вече няколко седмици БСП се пъне да прави скандали по темата «роднини и шуробаджанащина» във властта. Стигна се до излагацията вчера «разузнавачът» Таско Ерменков да обяви, че шефът на разузнаването ген. Димитров и примерът Борисов са братовчеди, което бе опровергано веднага.

Някой е внушил на БСП и лидерката Корнелия Нинова, че с тези скандали ще си вдигнат рейтинга или ще тушират напрежението вътре в партията.

Ако социалистите наистина искат да се борят с шуробаджанащината и роднинските назначения във властта да се обърнат първо към собствената си партия. Там е пълно с такива.

Един от най-гласовитите борци е зам.председателят на БСП и бивш депутат Кирил Добрев. Най-яркото му качество е, че е син на ексвътрешния министър Николай Добрев, който върна мандата на провалената партия през 1997 г.

Именно фамилията Добреви е един ярък пример за шуробаджанащина и уреждане на роднини във властта. И облагодетелстване от политиката.

Ще направя едно лирично отклонение. Приятно е да се описва житието-битието на милионери-социалисти като Добрев, Гергов, Узунов, «чичо Митко» или редовият член на БСП от Бургас с «Ролс-Ройс». От такива борци за социална справедливост чак ти става драго. Те са отдадени на лявата идея, милеят за бедните, онеправданите, социално слабите и болните.

Ризите си късат от яд, че злите управляващи са докарали страната. Какви социални неправди има. Оставаме с впечатление, че всеки момент ще раздадат милионите си на електората, Гергов например може да предостави безплатно ЦУМ за бедните. Но някак си не се получава.

Започнал кариерата си като собственик на чейнджбюра и лихварски къщи, Кирил Добрев се издигна до млад социалистически милионер, собственик на хотели и водно-електрически централи. Нищо лично, само бизнес.

С какви пари става това ? Кой да ти каже, социалистите-милионери не говорят по темата. Може би с пари от чужбина или ?

На 17 май 2000 г. в страната става огромен политико-корупционен скандал. Тогава спецполицаи от групата за задържане на Дирекцията на националната полиция-ДНСП спират за проверка колата на новоизпечения член на Висшия съвет на БСП Кирил Добрев, който се връща заедно със съдружника си Илиян Насков от граничния пункт Калотина.

Двамата са проследени от спецполицаите как взимат 215 000 марки и 43 000 от сърбина Бранислав Жечевич.

Парите са с неизвестен произход. БСП яростно протестира, а самият Добрев, който е разпитан без обвинение, заявява, че не знае за какво са парите, нищо, че ги е взел. Може би се е сторил симпатичен на сърбина, кой да ти каже.

Скандалът постепенно затихва, а и прокуратурата управлявана тогава от Никола Филчев някак си не си дава зор.

Дали пък тези действия на обвинението не помогнаха след края на мандата си Никола Филчев да бъде «награден» с посланически пост в Казахстан от президента Георги Първанов, личен приятел на фамилията Добреви.

Сестрата на Николай Добрев-Марияна два мандата бе личен секретар на президента Георги Първанов, докато Добрев беше депутат и член на ръководството на БСП. Това ако не е шуробаджанащина здраве му кажи.

Нещо повече-след края на мандата на Първанов Марияна Добрева и синовете на Първанов Ивайло и Владимир се оказаха крупни бизнесмени и хотелиери.

А Кирил Добрев, социалистът капиталист, собственик на водноелектрически централи-ВЕИ, само че чрез майка си. Семейни традиции няма какво да се каже.

Официално Добрев е декларирал само участие с 55% в «Пирин Ват» ООД, собственик на ВЕЦ « Топлика ». Но чрез майка си Елка и подставени лица той контролира ВЕЦ « Флеш » и фирмата за търговия с ток « Тера Кап » ООД,пише преди 2 години сайтът Бивол, позовавайки се на изтекла в медиите тайна кореспонденция на Добрев.

От нея стават ясни обръчи от фирми на БСП, повечето скрити.

От изтеклата кореспонденция става ясно още, че Кирил Добрев е ръководел лично строежа на луксозния хотел «Белчин Гардън» в курорта Белчин баня.

С Добрев се съгласува всичко, вкл. цвета на мокета и цените на туристическите пакети. Съгласувателни писма за цените на пакетите в хотела, изпратени от управителя Петър Иванов до Кирил Добрев, разкриват, че сървър на фирмата АЙВИ-СМ mail.ivy-sm.com обслужва и електронната поща на хотела, пише в своя публикация Бивол. Официално хотелът е на сестра му Марияна и синът на президента Първанов Ивайло.

През 2015 г. Разследване на Би Ти Ви показа как Ивайло Първанов и Марияна Добрева придобиват луксозния петзвезден спа хотел „Стримон“ в Кюстендил за 7,5 млн. лв.

Синът на президента обяснява произхода на парите за покупката със заем от фирмата АЙВИ-СМ, която се занимава със софтуер и поддръжка на компютърни мрежи, но също и с хотелиерски и рекламни услуги. В нея той се явява съдружник с брат си Владимир. До юли 2013 съдружник с братята е била и Мариана Добрева.

Фирмата има само три осигурени лица и по-скоро скромни приходи от продажби за последните години. Най-успешна е 2012 година, когато във фирмата влизат 299 хиляди лева. За 2014 приходите са 191 хиляди лева, пише тогава Бивол. Откъде са парите за хотела остава загадка ? Но това никой не смее да пита. Защото въпрос за два апартамента до Южния парк подарени на Първанов от оръжейния търговец Петър Манджуков, костваше уволнението на журналиста Иво Инджев от Би Ти Ви. Тогава протести за свободата на словото нямаше. Разследване на Бивол обаче откри откъде са парите.

Освен АЙВИ-СМ, съществува още и фирмата АЙВИ КОМЮНИКЕЙШЪНС със собственик Мариана Жекова Манолова. Заедно с Ивайло Първанов и Марияна Добрева тя състои в борда на директорите на фирмата СТРИМОН-СПА, собственик на едноименния хотел. Освен това Манолова е представител и едноличен собственик на фирмата СТРИМОН КЛУБ, в чийто борд са Ивайло Първанов и Калин Рогачев. Свързаността между АЙВИ във всичките си разновидности и СТРИМОН е повече от очевидна.

По-рано АЙВИ КОМЮНИКЕЙЩЪНС е била собственост на Елена Харизанова, доверено лице на Кирил Добрев, която върти контролираните от него фирми. В изтеклата кореспонденция на Добрев откриваме и как се финансира въпросната фирма: от партията – майка с договори за пиар и издателска дейност свързана с партийния живот, но също и от обръча от фирми около БСП, като небезизвестната ПОНС ХОЛДИНГ на Милко Милков.

ПОНС беше една от фирмите, избрана при правителството „Орешарски“ да строи неслучилия се проект „Южен Поток“, редом с фирмите контролирани от Делян Пеевски, пише сайтът.

Какво повече може да се каже за бореца срещу шуробаджанащината Кирил Добрев ?