Нашите ученици бият връстниците си от Германия по математика и природни науки

Резултатите са от международно изследване

0
86
учител
Снимка: архив

Българчетата са се справили сходно с американчетата, британчетата и унгарчетата

Българските четвъртокласници бият връстниците си от Германия по математика и природни науки. Нашите ученици са се справили сходно с американчетата, британчетата и унгарчетата. Резултатите са от международно изследване и бяха представени от Министерството на образованието.

Резултатите на учениците от 1 до 4 клас по математика и природни науки са малко над средното. От 49 държави, които са участвали, се нареждаме на 18-о място по математика и на 15-о по природни науки. Ако сравним резултатите обаче, виждаме, че от 1000 точки по математика сме изкарали 524, а по природни науки – 536. Резултатът по математика например ни нарежда пред държави като Кипър и Германия. С малко по-добър резултат от нашия са Чехия и Унгария.

Междувременно днес беше проведено националното външно оценяване за деветокласниците, което трябва да провери дали разбират текстовете, които четат. Тестът обхвана 5600 ученици в 9 клас.

Те разполагаха точно с 45 минути, за да отговорят на 24 въпроса върху 4 текста.„Тестът трябва да покаже умението на децата да четат текст, да го разберат и след това да възпроизведат това, което са разбрали от него”, разясни пред bTV Десислава Петрова, учител по БЕЛ в 32 СУ „Климент Охридски”. Например от един от текстовете, който критикува интернет, учениците трябваше да изведат три предимства на мрежата пред книгата. Оценките няма да бъдат вписвани никъде, а ще се използват за анализи.Резултатите от националното външно оценяване за деветокласниците ще бъдат готови до средата на декември.