Няма да скъсяват ваканцията на учениците

Така новият график предвижда още дванадесетокласниците да завършват на 16 май, учениците от първи до четвърти клас включително - на 7 юни, тези от V до VII - на 22 юни

0
41
ваканция
Снимка: архив

В училищата нямало климатици, установи Министерство на образованието

Министерството на образованието и науката се отказа от идеята децата да учат през юли. Учебната година ще започва на 15-ти септември, така както е записано в Закона за училищното и предучилищното образование. Това стана ясно по време на пресконференция в просветното министерство.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че приема аргумента, че в училищата няма климатици.

Първоначалният проект на МОН предвиждаше от следващата учебна година гимназистите от VIII до XI клас да учат до 6 юли. Досега най-късно завършващите приключваха на 30 юни.

Така новият график предвижда още дванадесетокласниците да завършват на 16 май, учениците от първи до четвърти клас включително – на 7 юни, тези от V до VII – на 22 юни.

След бурните негативни реакции просветното министерство се отказа от идеята и така учебната година няма да се удължава през юли.

Предвижданото свиване на лятната ваканция беше за сметка на увеличаване на коледната ваканция и прибавянето на дни към останалите ваканции през годината.

Вероятно последните, които приключват учебната година по график, гимназисти ще свършват на 30-ти юни„, коментира министър Вълчев.