Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания

Той не е съвършен, но мисля, че в дискусиите между двете четения ще има възможност да бъде коригиран, каза социалният министър Бисер Петков.

0
49
парламент
Снимка: архив

В него се предвиждат 150 милиона лева допълнителна финансова помощ

Парламентът прие с пълно единодушие законопроекта за хората с увреждания.174 депутати гласуваха „за“, „против“ и въздържали се нямаше.

Благодаря за подкрепата за законопроекта, каза непосредствено преди гласуването от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Приемането на този законопроект е първата стъпка към положителната промяна за хората с увреждания, която всички искаме и те очакват. Следващите стъпки са законопроектите за личната помощ и за социалните услуги, които би трябвало да решат проблемите им, добави Петков.

Благодаря на всички участници в работната група, които в последните месеци не пожалиха сили и време, за да подготвят този трудно родил се законпроект. Безспорно, той не е съвършен, но мисля, че в дискусиите между двете четения ще има възможност да бъде коригиран, каза още социалният министър.

В законопроекта се предвиждат 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за бизнеса да приспособява работни места за тях. Проектът предвижда към Министерски съвет да бъде създаден Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.