Националният съвет на БСП бламира Нинова, Зафиров става временен председател, а Гуцанов измести Свиленски като шеф на ПГ

0
157
Атанас Зафиров

Социалистите не искат Калоян Методиев в групата на БСП

Националният съвет на БСП бламира бившата вече шефка на партията Корнелия Нинова. Той прие оставката й като избра

за временен председателАтанас Зафиров.

До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на продължавщото заседание на Националния съвет на БСП.

След като досегашният партиен председател Корнелия Нинова подаде оставка заради лошите изборни резултати, Зафиров като неин заместник обяви, че партията би подкрепила експертно правителство с мандат на победителите в изборите от ГЕРБ.

Борислав Гуцанов застава начело на лявата група в 50-ото НС, Драгомир Стойнев ще е зам.-шеф на парламента

БСП не иска Калоян Методиев в парламентарната си група и го призовава да не полага клетва като депутат в 50-ото НС. Това е гласувал Националният съвет на партията единодушно и със 107 гласа „за“ и задължава парламентарната група да спази решението му, пише „24 часа“.

Бившият лидер на младежкото СДС влезе в парламента, след като Корнелия Нинова му отстъпи мястото си в столичния 25-и МИР и избра да е депутат от Благоевград. Бившата вече лидерка направи това въпреки, че имаше решение на Изпълнителното бюро за обратното – тя да влезе от София.

Методиев беше шеф на кабинета на Нинова като министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. Включването му на втора позиция в листите за парламент на място, запазено за гражданска квота, беше изненада дори за повечето от членовете на Изпълнителното бюро.

Националният съвет на партията реши, че начело на червената група в този парламент ще е Борислав Гуцанов. Така бе ревизирано решението на Нинова, взето от коалиционен съвет, председател на ПГ да е Георги Свиленски. По-рано днес самият той видя заговор срещу лидерката на „Позитано“.

Заради това решение на Нинова пленумът е гласувал да се актуализира състава на представителите на БСП в Коалиционния съвет на „БСП за България“.

Драгомир Стойнев ще е предложението на БСП за зам.-шеф на 50-ото НС.

Националният съвет прие и решение, с което партията остава в опозиция и няма да подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и ДПС.