Парламентът с извънредно заседание заради скандала с “Олимпик”

Ще бъде изслушан и премиера Борисов за Търговския регистър

0
65
парламент
Снимка: архив

Заседанието е по искане на БСП

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите ще се съберат в пленарната зала днес в 13 часа.

Народното събрание прекъсва лятната си ваканция, за да изслуша премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и за да обсъди казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“.

Заседанието е по искане на БСП.

Парламентът ще заседава при дневен ред от две точки, записан във внесеното от левицата искане. Първата е, проект на решение за предприемане на действия във връзка с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застрахователна компания „Олимпик“.

С решението се задължава министъра на финансите да предприеме действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата на засегнатите граждани. Настоява се и Комисията за финансов надзор до 7-ми септември да представи пред Народното събрание цялостен доклад за надзора върху дейността на кипъркото дружество у нас, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд.

В дневния ред е и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието и отговорността за възникналата криза.

За да бъде проведено извънредното заседание, е необходим кворум от минимум 121 народни представители.

Заявка за извънредно заседание БСП даде още в края на миналата седмица и описа случващото се като безпрецедентна криза в системите.