Пет души от организация пишат доноси срещу българския туризъм

Организацията на руските туроператори заявиха, че работят отлично с българското министерство на туризма

0
71
туризъм
Министерството на туризма

Асоциацията на българските туроператори представлява едва 2,7 % от работещите в бранша

3264 са туроператорите и туристическите агенти в България, с дял под 2,7% е организацията, която иска хаос при изключително успешен сезон Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) със своите 89 члена – 79 редовни, 9 асоцирани и 1 поочетен, представлява около 2,7% от всички туроператори и туристически агенти в България. Това съобщиха пред Breaking.bg възмутени туроператори.

Справка в Националния туристически регистър сочи, че там са записани 3264 туроператори и туристически агенти. Част от Управителния съвет на АБТТА поиска с писмо промени в държавната политика в туризма и оставки в министеството, но дори без да е получил одобрението на собствените си членове. На заседанието, на което е прието писмото са гласували 5 души от 9-членния Управителен съвет на асоциацията. Останалите 4 са се въздържали, свидетелстват участници.

Това означава, че 5 туроператорски фирми се опитват да говорят от името на целия туристически бранш. Те представляват едва 0,15% от всички туроператори и туристически агенти в страната. От членовете на АБТТА не е искано съгласие с твърденията в писмото, както вече стана ясно от изявления на участници. За тях това е нарушение на правилата на самата организация, тъй като според нейния устав върховен орган е Общото събрание и неговите решения за задължителни за другите органи на асоциацията и подлежат на съдебен контрол.

По тази причина част от членовете на АБТТА заявиха, че огласяването на писмото е неправомерно, тъй като основното задължение на Управителния съвет е да изпълнява решенията на Общото събрание. Освен разединение в самата АБТТА, колегите им туроператори от другите организации недоумяват защо се създават условия за хаос и проблеми в туризма и то точно в момент, когато приключва изключително успешен летен сезон с ръстове дори над постигнатото за същия период през рекордната за туризма 2016 г., откакто има статистика въобще.

В Националния туристически регистър фигурират още две организации на туроператорите – Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) също с 89 члена- 77 редовни и 12 асоцирани. От БАТА категорично се обявиха срещу критиките на АБТТА. Същото впрочем сториха и от Сдружение тризъм. Там членуват 241 дружества – туроператори, туристически агенти, хотелиери и общини. Завидно е и самочувствието на част от управата на АБТТА да оспорват данните за броя на туристите и приходите за сектора, публикувани от Националния статистически институт и от БНБ, коментират техни колеги.

Данните са категорични: Според НСИ за първите 8 месеца на 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи у нас е над 6,5 млн. души, като ръстът спрямо периода януари-август 2016 г. е близо 8%. С още по-бързи темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, показва официалната информация на БНБ.

Според нея в периода от януари до юли 2017 г. общите приходи възлизат на около 3,8 млрд. лв, което е ръст от близо 11% спрямо същите месеци година по-рано. Другите организации в туризма извън туроператорите също не разбират какви са явните и скрити причини да се търсят проблеми при толкова успешен сезон.

Те излязоха категорично срещу желанието на част от АБТТА да разединяват сектора и да го върнат в годините преди да има самостоятелно министерство и то в момент, в който се приема законодателството за туризма в европейски дух, предвиждащо сериозни административни облекчения за бизнеса.

Доброто си сътрудничество с Министерството на туризма и нуждата съвместно да се приемат текстовете от най-важния закон за бранша, декларира Националният борд по туризъм- организацията, обединяваща най-големите инвеститори в отрасъла. В подкрепа на държавната политика в туризма се обяви и Българският съюз на по балнеология и спа туризъм, който е член на Европейската спа асоциация. На руски и на английски от чужбина към България дойдоха поздрави за успехите в туризма.

Организацията на руските туроператори заявиха, че работят отлично с българското министерство на туризма, отбелязвайки признателността си към министъра и екипа й за безпроблемно и светкавично решаване на трудни ситуации с техни туристи у нас. В писмо до министър Николина Ангелкова само преди дни генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, отбелязва, че „тазгодишния летен сезон е най-добрият за България през последното десетилетие.