Плевнелиев: Преговорите с „Фолксваген“ продължават, нищо не е загубено

0
73
Срещата при премиера Борисов. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Фактът, че сме на финала с Турция е огромен успех, уточни той

Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря с Фолксваген изобщо не означава, че за нас преговорите са приключили. В следващите месеци ние продължаваме да работим с преговарящите екипи. Докато няма подписан договор с една от двете държави има надежди.

Това заяви Росен Плевнелиев по време на брифинг на автомобилен клъстер България след среща с премиера Бойко Борисов.

Това е седмо правителство, с което работим заедно, но е факт, че с никой друг кабинет не сме работили толкова добре. Говорим на един език“, категоричен бе той. „Фактът, че сме на финала с Турция е огромен успех. Все пак победихме много други държави“, категоричен бе Плевнелиев.

Това е шансът на България да заема важна позиция в бъдеще и да бъдем едни от лидерите в Европа, а защо не и в света“, заяви пък изпълнителния директор на клъстера. „Още не е приключила процедурата. Няма окончателно решение, но българското правителството не се е отказало от идеята да участва в надпреварата“, увери пък икономически министър Емил Караниколов.

До два месеца ще има изцяло нова стратегия за развитието на автомобилостроенето в България“, увери Плевнелиев и заяви, че амбициите са да се удвоят автомобилните компании у нас – от 230 на поне 500.

Той поясни, че предстои и изграждането на нов проект, който ще стартира в скоро време. Той касае изграждането на тестово трасе на автономни автомобили и 5G мрежа и лаборатория.

Плевнелиев уточни, че също така ще се стимулират не само автомобилните производители, но и доставчиците. По думите му има още няколко компании, които искат да развиват своята дейност в региона. „България трябва да има по-достойно място в автомобилостроенето. Тези мерки не се предприемат – те вече се правят“, категоричен пък бе вицепремиерът Томислав Дончев и уточни, че това сделката с Фолксваген ще е от огромно значение за българската индустрия.