6 месеца условно по първото дело на Кьовеши в България

0
157
Снимка: архив

Чиновник от фонд „Земеделие“ осъден на втора инстанция за подкуп от 5000 лева

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, завърши с 6-месечна условна присъда и след като по него се произнесе като втора инстанция Софийският апелативен съд.

В края на юли м.г. и дни преди да бъде закрит Специализираният наказателен съд осъди Траян Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, че като служител на фонд „Земеделие“ е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв., поискан и получен от същата „жертва“ преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.

Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според тях първият подкуп, сочен от прокуратурата, е останал недоказан. Това означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение. От него се разбира, че за първия подкуп прокуратурата има единствено изолираните показания на един свидетел.

Освен това съдиите не са съгласни с твърденията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е необосновано снизходителна. Според апелативната инстанция това наказание може да постигне целите си – генерална и специална превенция.

Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив – следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите. Те смятат, че ефективната присъда би могла да въздейства негативно на процеса по формиране на правно съзнание, както и би прекъснала връзката му със семейството и като цяло с обществото, а тези връзки са поправяне и постигане на трайно правомерно поведение.

„Подсъдимият Делиагов е лице с добро образование и квалификация, което предполага наличие у него на добри ресурси за социална реализация и способности да даде своя принос в обществото след осъждането му“, пишат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева. Техният акт не е окончателен и може да се атакува и пред Върховния касационен съд./24 часа