„Пловдив 2019“ опроверга измислиците на Слави Трифонов

Според изискванията на българското законодателство тези данни са публични и налични на уеб страницата на фондацията

0
349
пловдив
Кулата в Пловдив. СНИМКА : НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Кулата за откриване на Европейска столица на културата не е правена досега в България, твърдят организаторите

Становище на фондация „Пловдив 2019“ относно подвеждащи публикации в социалните мрежи за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата:

В отговор на изказване на Слави Т. Трифонов на официалната му Фейсбук страница, касаещо сцената на спектакъла за откриването на Европейска столица на културата, предоставяме следната информация:

1. Изпълнител на откриващото събитие на „Пловдив 2019“ е германската компания за изпълнителски изкуства phase7, спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието.

2. Сцената под формата на кула е специално конструирана за големия откриващ спектакъл в Пловдив по проект на phase7. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл.

3. Изпълнител конкретно на конструкцията на сцената е швейцарската компания Nussli Group, която строи конструкции и скелета по цял свят. Екип на компанията пътува специално с предварително проектираната конструкция и се грижи за монтажа и демонтажа й на място.

4. Конкретната сцена не е наемно съоръжение, което да се преотдава с пакет от оборудване. Оборудването е съобразено с концепцията на спектакъла, разработена от Свен Сьорен Байер – Артистичен директор на phase7.

5. Техническото обезпечаване на спектакъла е дело на българската компания „Жокер медия“, която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената.

6. Както е обявено и на сайта на фондация „Пловдив 2019“, цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС.

7. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Според изискванията на българското законодателство тези данни са публични и налични на уеб страницата на фондация „Пловдив 2019“, както и целия бюджет на откриващото събитие.

Слави Трифонов поиска от община Пловдив да обясни бюджета за церемонията по откриване на Европейската столица на културата на 12 януари, като изрази съмнения, че има надценка на средствата за сцената.

Трифонов твърди, че за свой концерт на ст. „Васил Левски“ е наел същата сцена от германската продуцентска компания, с която работи и „Пловдив 2019“. Цената, която е платил, е възлизала на 681 000 лв. Общият бюджет за нощта на откриването на културната столица е около 2 000 000 лв.