Подсъдим политик си купи МОЛ на цената на четири апартамента

Сделката се извършва на цена от поне 10 пъти под себестойността на имота

0
360
дунав мол
При покупката на "Дунав МОЛ" държавата изгуби 2 млн. лв ДДС

Как Станимир Зашев взе огромната сграда в Русе за 25 евро квадрата

700 евро на квадратен метър. Толкова е средната цена, ако искате да си купите магазин в Русе. Това показва елементарна справка в един от най-големите сайтове за имоти у нас. Само преди няколко месеца обаче в града беше направена фундаментална сделка, при която търговски имот от близо 31 000 квадратни метра беше продаден само за 1 милион и 663 хиляди лева или само за 25 евро на квадрат. Без да се броят допълнителните 9 декара прилежаща площ. Обектът е първият мол в Русе – „Дунав Мол“, а щастливият купувач – известен столичен бизнесмен и политик, но и клиент на прокуратура заради имотни сделки в София.

Преди кризата Русе стана известен с фамозните за такъв град цели пет проекта за молове. Бумът на големи търговски обекти беше обусловен от близостта на града с Румъния и предположенията за сериозен шопинг интерес от страна на румънците. Предсказанията така и не се изпълниха и първият построен мол – „Дунав Мол Русе“ така и не отвори врати. Инвеститор на този  проекта беше компанията „Мармег“, а финансирането от 15 милиона евро дойде от австрийскатa „Хипо Алпе Адриа Лизинг“.

Само за две години между 2006 и 2008 година „Хипо Алпе Адриа Лизинг“ успя да се превърне в четвъртата най-голяма лизингова компания в България с активи за над 616 милиона лева. Компанията беше известна с това, че кредитираше най-рисковите покупки, които другите лизингови дружества не смеха да подпомагат – луксозни автомобили, яхти, недвижими имоти. С настъпването на кризата обаче голяма част от кредитираните спряха да плащат и лизинговата компания се оказва с огромен портфейл от лоши заеми, върнати луксозни вещи и имоти. При това не само в България. Заради системната важност на групата „Хипо“ през 2009 година Австрия я национализирана и „Хипо“ стана собственост на държавата. Изпълнителният директор Волфганг Култерер беше арестуван и осъден за източването на близо 100 милиона евро от компанията.

В България двете компания на „Хипо“ бяха преименувани на „Хета асет резолюшън България“ и „Хета асет резолюшън ауто България“ и започнаха разпродажбата на активите. С продажбата на „Дунав Мол Русе“, чийто собственици не могат да обслужват кредита си се заема „Хета асет резолюшън България“.

Имотът е качен за публична продан в специална интернет платформа като в обявата са описани всички му характеристики – 31 000 квадратни метра застроена площ, пет нива – едно подземно и четири надземни, подземен паркинг с 228 паркоместа и други. Плюс 9 декара земя на едно от най-апетитните места в Русе. Цената е „По договаряне“. През март 2014 година от публикация на в. „Капитал“ става ясно, че към този момент договорките са почвали 11 милиона евро, но купувач няма.

Такъв се появява чак в края на 2016 г. Купувачът е българската фирма „Експо пропъртис“ ЕООД. С писмо до „Хета асет резолюшън България“ нейният управител Станимир Светлозаров Зашев предлага да придобие 100 % от дружествените дялове в „Дунав Мол Русе“ ЕООД, а именно 16 734 дяла по 100 лева номинал за 1 милион и 673 хиляди лева. Предварителния договор е сключен на 7 ноември 2016 г., а с протокол от 1 декември 2016 г. Общото събрание на „Хета асет резолюшън България“ одобрява сделката. Протоколът е подписан от висши мениджъри на компанията, както в Австрия като Себастиан Принц Фон Шоних – Каролат и Мартин Хандрих, така и в България – Александър Черто и Арнолд Шифер. Цената е вече посочената – 1 милион и 673 хиляди лева за търговски обект от 31 000 квадратни метра. На 19 декември Красимира Йорданова Зашева, съпруга на Станимир Зашев, като едноличен собственик на капитала на „Експо пропъртис“ ЕООД взима решение за сделката и тя става факт.

Така, напук на всички обявления за открита продажба на мола, сделката се извършва на цена от поне 10 пъти под себестойността на имота. Освен това с прехвърляне на дялове на дружеството се избягва заплащането и на ДДС в размер на около 2 милиона евро тоест ощетена е и българската държава. Защо и как е одобрена тази сделка и знае ли австрийската държава като собственик на „Хета асет резолюшън България“, че цената на „Дунав мол“ е намалена поне 10 пъти, е друг въпрос.

Кой обаче е бизнесменът с подобен търговски нюх, който успява да купи апетитен имот само за 25 евро на квадрат при средна пазарна цена в Русе от 700 евро на квадрат.

Фирма „Експо пропъртис“ ЕООД е учредена една година преди сделката – на 28 октомври 2015 г. Според търговски регистър за нейното създаване е внесен непаричен капитал на стойност от 1 милион 662 хиляди лева от друга фирма – „Яркон Пропъртис“. Непаричната вноска представлява имот от близо 6 декара в района на караулката на изхода на София за Пловдив на бул. „Цариградско шосе“. В момента на апорта „Яркон Пропъртис“ се управлява и е собственост на Стоян Георгиев Бързаков. Дружеството е с капитал от само 2 лева. През август 2016 година Бързаков прехвърля 100 % от дяловете си на Красимира Зашева и така тя става  едноличен собственик на „Яркон Пропъртис“, а от там и на „Експо Пропъртис“.

Станимир Зашев е роден от Ямбол. Завършва право във Висшия институт на МВР през 1994 г. Името му нашумя след местните избори през 2003 година, в които той участва като председател на партия „Гергьовден“. Само на 32 години Зашев става заместник председател на Столичния общински съвет и оглавява временната комисия за проверка на дейността на общинските фирми. Според медиите, тогавашният кмет Стефан Софиянски му предрича бляскаво бъдеще.

През 2008 година обаче прокуратурата влиза в общинската фирма „Софийски имоти“ и започва серия от дела за далавери там. Станимир Зашев като част от общинското дружество се оказва сред 14-те подсъдими по едно от делата. Компания му правят тогавашния шеф на Софийски имоти Тошко Добрев, сестрата на Евгений Бакърджиев – Емилия, тогавашния главен архитект на София Стоян Янев и други. Обвинението е за безстопанственост и издаване на неверни заключения за 15 терена. С тях „Софийски имоти“ е ощетена с над 2 милиона лева. Процесът се развива скандално след като продължава близо 10 години. Първоначално делото беше гледано от вече бившия шеф на СГС Владимира Янева, но тя го прекрати, а след това си направи отвод заради съмнения за конфликт на интереси преди 6 години. После делото се падна на съдия Мими Петрова, но тя не успя да го реши до края на 2013 г., когато беше уволнена заради забавени дела. Така процесът попадна в следващ състав на съда с председател Ани Захариева, който през декември оправда подсъдимите.

За последно името на Станимир Зашев се появи в медиите покрай друг скандален негов имот.  През юни 2012 година в. Капитал съобщи, че една от най-скъпите офис сгради в центъра на София – „Престиж център“ на столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще смени собственика си. Причината – обявен е за публична продажба от частен съдебен изпълнител с начална цена от 3.5 млн. евро, тъй като собственикът „Алфа пропърти“ не обслужва кредитите си. Дружеството  е свързано именно с бившия общински съветник в София. Търгът за имота е насрочен заради необслужвани задължения към И Еф Джи прайвит банк Люксембург и И Еф Джи Юробанк България. В крайна сметка имотът беше продаден през 2013 година за 5 милиона и 420 хиляди лева.

Сделката с „Дунав Мол Русе“ показва, че Станимир Зашев отново се завръща в бизнеса с имоти при това ударно. Продажбата обаче поставя много въпросителни, въпреки, че юридически може и да няма пропуски. Как дружество с капитал от 2 лева апортира имот за 1 милион и 600 лева при създаването на ново дружество? Случайно ли този апорт съвпада толкова точно с цената, на която това ново дружество „Експо пропъртис“ придобива имота? Защо цената на придобиването е поне десет пъти под първоначално обявената и далеч от пазарната? Странно изглежда как е продаден мола в Русе на човек, който е бил обвиняем и чието дружество взима кредити, които не обслужва. Репутационно „подходящ“ ли е за сключване на сделки с австрийската държава и каква информация е достигнала до австрийската държава относно тази сделка? Трябва ли българските служби и прокуратурата да се сезират и да проверят сделката след като с нейната ниска цена се спестяват данъци за над 2 милиона евро?

И само за сравнение. Друг от моловете в Русе – „Мега мол“ , също беше обявен за продан в края на миналата година заради дългове. Първоначалната му цена е 25 милиона и 720 хиляди лева за близо 44 хиляди квадратни метра застроена площ, което прави около 600 лева за квадратен метър. Или 24 пъти по-скъпо от сделката между „Хета“ и семейс