Полицаи спряха дядо от Малко Търново да не даде 40 000 лв на телефонни измамници

Хитреците обещали на мъжа след като предаде пачките да го награди лично вътрешният министър

0
85
полиция
Снимка: архив

Банков служител усетил, че старецът тегли парите от трезора за мошениците и се обадил в МВР

Полицаи спряха в последния момент 71-годишен мъж да не предаде в ръцете на телефонни измамници 40 000 лв. Телефонната измама бе предотвратена в резултат на бързите действия на служител от бургаски банков клон и отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

71-годишен мъж от Малко Търново получил телефонно обаждане по класическата схема „оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамници”.

Било му обяснено, че в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора непознатият заявил, че пенсионера без притеснение е необходимо да предостави наличните си парични средства, като след задържането на телефонните измамници, парите щели да му бъдат върнати лично, а той самият щял бъде отличен с награда от Министъра на вътрешните работи.

Пенсионерът с личния си автомобил дошъл до Бургас за да изтегли спестяванията си от банковия клон. Спрял колата в началото на града и с такси отишъл до банката.

Служителят във финансовата институция, забелязвайки крупната сума, заявена за изтегляне, както и липсата на адекватен повод за това, се усъмнил, че се касае за телефонна измама и алармирал полицейските служители.   Сумата от 40 000 лева била изплатена на 71-годишния мъж, който се качил в таксиметровия автомобил, но бил спрян от полицейските служители на отдел „Криминална полиция” при ОД МВР – Бургас.

Констатирано е, че таксито според уговорката с непознатия телефонен глас, трябвало да откара възрастния мъж до Варна. Въпреки демонстрираното недоверие 71-годишния пенсионер бил отведен в Първо Районно управление – Бургас, където след много разговори се уверил, че се касае за телефонна измама, която е предотвратена от истинските полицаи с помощта на банковия служител.

С огромна благодарност възрастния мъж се извинил неколкократно за недоверчивостта си и си тръгнал заедно с парите за Малко Търново. ОД МВР – Бургас продължава с активната си превантивна кампания по отношение телефонните измами, като особени усилия са насочени към банковите и пощенски клонове, както и към уязвимите възрастови групи, чрез ползване на различни методи и информационни мероприятия.