Половин милиард лева годишно отиват за болнични

Отлагането на мярката ще продължи месец или два месеца

0
50
правителството
Министерският съвет

Правителството замрази идеята за плащане на 50% от първите три дни на болничния

Правителството замразява идеята първите три дни болнични да се плащат на 50 процента от дневната заплата на работещите.

Отлагането на мярката ще продължи месец или два месеца, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, обяви премиерът Бойко Борисов.

Правим последен опит – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, добави той.

След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове“, обясни Борисов.

В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, заяви Борисов. 

За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% – от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година, това обясни от своя страна шефът на НОИ Ивайло Иванов преди заседанието на правителството. Средствата, които се изплащат за болнични листове са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични.