Йотова за изгонените 70 руски дипломати: Безпрецедентно решение на правителство, загубило доверието

0
50
Илияна Йотова Снимка: архив

Виждаме, че и законите, и конституцията се нарушават с лека ръка, заяви вицепрезидентката

„Безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент, получило е вот на недоверие и е в оставка“. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира решението за изгонването на 70-те руски дипломати.

Йотова каза, че в президентството научили за него след изявлението на министър-председателя в оставка Кирил Петков.

„Сигурна съм, че има основание, след като е по информация на българските служби за сигурност, но можеше да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той. Нямаме информация какво е наложило още снощи да се вземе това решение“, каза Йотова.

Тя била изненадана донякъде, защото става въпрос за правила, за закони, за конституция. „Ние виждаме, че и законите, и конституцията се нарушават с лека ръка, но все пак нека да не забравяме, че имаше и други правителства, които в последните дни от своя живот сменяха бордове, назначаваха и уволняваха. Но за първи път, поне в моята политическа биография, виждам да се вземат такива решения, които имат външнополитически характер и уреждат двустранни отношения“, коментира вицепрезидентът.

Тя изрази надежда, че това няма да доведе до скъсване на двустранните отношения с Русия.

Относно затворената врата за консултации с ПП и БСП Йотова заяви, че Радев е бил достатъчно ясен, че консултациите са приключили.

„В неделя имаше контакт с ръководствата на всички парламентарни групи, никой от тях не изрази и най-малкото съмнение за започване на консултации в понеделник. Затова бяха изпратени съответните официални писма. Буквално в последния момент се отказаха първо ПП, а по време на протичането на една от консултациите дойде и съобщението от страна на БСП, така че от страна на президентската институция ви уверявам, че конституцията е спазена“, заяви Илияна Йотова.

Тя каза, че не вижда аргументи в посока насрочване на нови консултации.

„Както виждате, от сутринта ПП поне няколко пъти смениха своята версия. Оказа се, че не бюджетът е бил в основата на това да не дойдат, а че не са били готови. Нека да си уеднаквят позициите и тогава да се обърнат към нас“, посочи тя.

Според нея президентската институция е показала, че винаги е отворена за диалог.

„Надявам се да опитат да направят някакво правителство в рамките на този парламент. Доколко то ще бъде стабилно, самите участници в тези преговори осъзнават, че няма как да бъде особено стабилно. По-важно е да се спечели известно време, за да могат да се приемат важните неща, които всички български граждани очакват и които са в интерес на държавата“, сподели очакванията си вицепрезидентът.

От двудневните консултации обаче Йотова разбрала, че макар непрекъснато да се говори, че трябва да се приеме пакетът от необходимите закони за Плана за възстановяване, те още не са внесени, а някои от тях дори не са написани.

„Ние показахме, че сме единствената институция, която може да гарантира българските граждани, включително и с два много успешни служебни кабинета. Смятам, че президентът вече има достатъчно опит в тази посока и ако се стигне до този вариант, ще има служебен кабинет“, каза тя.