Дончев не е  правил оценки за ориентацията на правителството

От Дондуков 1 пуснаха оригинала на интервюто на вицепремиера

0
73
правителството
Министерският съвет

Ройтерс“ са правили собствени интерпретации на интервюто му, твърдят от кабинета

Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя Томислав Дончев за агенция Ройтерс, заявяваме, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая „Скрипал“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет.

Интервюто на вицепремиера Дончев е дадено на 29 март. С цел прозрачност и точност предоставяме точен цитат на изказването, достъпен и на звуков запис.

„Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо.

Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за Правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и Президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма.

Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката.

България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове.“