И двете делегирани прокурорки, „ангажирани“ срещу Борисов, са на „къса каишка“ при Кирил Петков

0
7310
Лаура Кьовеши, Теодора Георгиева, Елена Попова.

Съпругът на Елена Попова е назначен от премиера за член на УС на Българския ВиК холдинг, а на Теодора Георгиева за зам.-министър на външните работи

И двете европейски делегирани прокурорки, които Кирил Петков и Рашков са ангажирали в битката срещу Бойко Борисов са на къса каишка при премиера. Става дума за Елена Попова и Теодора Георгиева, които са ангажирани да разпитват Васил Божков и да уреждат кампанията срещу бившия премиер. И двете са в конфликт на интереси, защото съпрузите им са назначени лично от премиера Кирил Петков.

Елена Попова, бивш съдия в Специализирания наказателен съд, е съпруга на Борислав Попов, който е назначен от Кирил Петков за член на УС на Българския ВиК холдинг. Другата прокурорка Теодора Георгиева е съпруга на Васил Георгиев, който е назначен за зам.-министър на външните работи лично от Кирил Петков.

Сред основните правомощия на европрокурорите е да разследват злоупотреби с европейски средства, извършвани от представители на изпълнителната и други национални власти. С други думи – Теодора Георгиева и Елена Попова имат достъп до информация за всички разследвания, които институцията на Лаура Кьовеши провежда спрямо представители на българското правителство, част от които са и техните съпрузи.