Борисов: Ако не получим имена за кабинет преди връчването на първия мандат от ПП-ДБ, ще предложим свое правителство на малцинството

0
315
Борисов на брифинга. СНИМКА : ФЕЙСБУК

Програма минимум-бюджет, програма максимум експертно правителство

„Програма минимум – бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започваме отначало. Програма максимум – с разум да се направи добро политическо експертно правителство. Те експертите са политици, ако е много добър експерт, той си седи във фирмата и си изкарва парите, надали му се занимава с такава работа. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство“. Тази равносметка направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов часове след като проведе лидерска среща с представителите на ПП-ДБ и поставиха темелите за бъдеща съвместна работа.

„Днес имахме лидерска среща с нашите опоненти на изборите“, обяви той на брифинг след заседание на парламентарната група на партията.  „Може да се намери едно нормално управление, дори за кратко“, каза още той и допълни, че няма човек, който да каже, че през последните 2 години нещо е по-добре.

„Да не оставяте с впечатление , че не сме опоненти или, че не сме противници, или че нещо се променило в твърдостта на двете партии. Благодарих, че приеха срещата – води се разговор по теми, които в следващата седмица-две трябва да бъдат решени. Днес Гърция получи още 10 млрд. по плана за възстановяване. Ние продължаваме 2 г след разграждането на средно добро управление само аванси“, заяви Борисов след сутрешната среща с ПП-ДБ.

Според него ПП-ДБ не са готови да отговорят на диалогичността на ГЕРБ. И отново настоя да види имена за кабинет преди връчването на мандата. „Или с наш състав на кабинет, или с техен. Ако го няма до тогава, ще предложим наше правителство на малцинството. Затова е, не от любопитство, а да видим би ли могло да се сдобри нещо добро след като имаме обща управленска програма“, обяви Борисов. Според него след консенсуса по важните теми, „във всички случаи ще се разберем и в останалите теми – спорт и култура. За Шенген трябва да се стегне границата и да се направят много неща, това е като еврозоната – не е лесно да се направи, бе лесно преди 2 г., когато влязохме в европейския съюз“, заяви той във връзка с приоритетите.

Десислава Атанасова също настоя ПП-ДБ да представят списък и състав и структура на МС.

„Омръзна ни да четем прогнози и сега като дойде сметката – близо 7% дефицит, милиарди дългове. Затова съм доволен, че особено с Асен Василев може да се работи, защото той усеща какво са сгрешили и как трябва да се поправи. Такова усещане имам“, заяви Борисов накрая.

„Добрата новина е, че поради застъпването стар-нов период има възможност капиталовата програма да бъде заместена с европейско финансиране. Не са времена, в които да харчим милиарди от бюджета дори за полезни неща“, заяви зам. -председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в коментар за финансовата рамка. Той призова следващите дни да бъдат използвани за максимална кохезия между програмите на ГЕРБ и ПП-ДБ. „Чел съм всички програми. Няма да коментирам забележки. Ще настояваме за професионален подход“, заяви още той.