Правителството даде 624 милиона лева за ремонти на училищата

160 милиона лева отиват за професионалните гимназии и спортна инфраструктура

0
35
училища
160 млн. лева са заделени за професионалните гимназии и спорт

Такива пари досега не са давани, заяви премиерът Борисов

624 млн. лв. получиха общините за развитие на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“. На церемония в Министерски съвет кметове и представители на образователните и научните среди благодариха на министър-председателят Бойко Борисов за подкрепата.

Българинът на две места свежда глава от уважение – в църквата и в училищата. Затова ние влагаме доста усилия за ремонта на църквите и детските градини и училищата“, посочи министър-председателят.

Той изтъкна, че през този мандат образованието е приоритет. Такива пари никога не са давани, отбеляза премиерът, изтъквайки значението на европейската солидарност.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че оперативната програма е пряко насочена към основните политики,реализирани от кметовете. По думите му основната цел е балансирано развитие на отделните региони, така че хората да бъдат задържани по родните им места.

„Материално-техническата база е основен приоритет, за който през настоящият програмен период правителството отделя 624 млн. лв. Бенефициенти са общините, бенефициенти са компетентни ведомства и министерства и разбира се МОН за професионалните гимназии и може би за първи път през настоящия програмен период, освен енергийната ефективност в образователната инфраструктура, ние да коментираме някои по-съдържателни аспекти“, посочи той.

Така 160 млн. лв. ще бъдат заделени за професионалните гимназии и разбира се за спорта, за спортната инфраструктура в учебните заведения.

416 са учебните заведения, които попадат в обхвата на програмата. 13 са висшите учебни заведения. Общо се обхващат 255 хиляди деца. Нанков изтъкна, че на всяко едно от децата на училищната скамейка и до скамейката в академичното заведение се падат по 2 450 лв. инвестиция от европейската солидарност.

Красимир Вълчев уточни, че в тази оперативна програма ще видим много повече средства, много повече средства за професионално образование. През изминалия програмен период едва 10 професионални гимназии бяха бенефициенти, докато днес имаме 140 училища, които ще получат финансиране по оперативната програма. Тези 140 училища са подбрани от над 350 по критериите, където инвестицията е с най-висока възвращаемост.

Голяма част от средствата за тези професионални гимназии ще бъдат за учебно техническо оборудване, тоест имаме ясен акцент върху професионалното образование, посочи просветният министър.

Така държавните висши училища с най-висока оценка ще получат 43 млн. лв. Финансирани ще бъдат и професионалните направления за специалностите, които имат най-висока оценка и реализация.

Министърът на спорта Красен Кралев обясни, че за никой не е тайна, че спортните училища се нуждаят от ремонт. Фокусът е върху обновяване базата на държавните спортни училища като министерството е бенефициент по ОП „Региони в растеж“. Финансиране има за три от спортните училища – това във Варна, Русе и София. Като в Русе ще бъде ремонтирано и общежитията.