Деница Сачева: Длъжни сме да предложим правителство. Радев има страст към служебен кабинет, не ни е страх от него

0
204
Деница Сачева Снимка: МС

Втората политическа сила е твърде мълчалива, казва тя

„За България е по-добре да има стабилно правителство. Ние сме длъжни да предложим правителство, но с ясното съзнание, че то може да не мине. Готови сме както за предсрочни избори, така и да бъдем опозиция. Въпросът е какво е полезно за страната и дали тя няма да влезе в спирала на хаос“, каза социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

Според нея настоящият кабинет няма да бъде повторен напълно, но успешните имена ще намерят място. „Аз лично предпочитам да остана народен представител“, допълни Сачева.

На въпрос за предложените от премиера Бойко Борисов 10 депутата, които да гласуват едно бъдещо правителство на Слави Трифонов, Сачева отговори: „Не трябва да се търси математика в политиката, защото това не носи стабилност. Предлагането на 10 депутати е политически знак, че ние ще бъдем отговорна опозиция. Ще дадем тези десет гласа за политики, които са полезни за българските граждани“.

Тя заяви, че ако партията на Трифонов получи мандат за съставяне на правителство, отговорността ще падне върху него и трябва да каже какви са неговите идеи за управление.

„Втората политическа сила е твърде мълчалива, продължава да бъде енигма“, каза Сачева.

По отношение на поведението на президента Радев тя коментира, че той се е фокусирал повече върху президентските избори, парламентарните не са му били приоритет.

„ГЕРБ няма страх от служебно правителство, Радев има страст към такова“, добави социалният министър.

На 11 май предстои конгрес на партията. Предстои да се види какви промени ще има, но лидерското място е запазено. ГЕРБ е свързан пряко с Бойко Борисов, така че лидерското място в партията не подлежи на никакво съмнение, категорична е Сачева.

Кой ще бъде кандидат-президент все още не е актуална тема. Нашите приоритети са свързани с държавата, допълни Сачева. За резултатите от изборите Сачева каза: „Със сигурност тези избори са победа, но има поуки и уроци, които трябва да се анализират и научат“.