Прокуратурата протестира в съда новите цени на водата в Бургас, Ямбол и Враца

Проверката на ВАП продължава

0
78
вода
Снимка: архив

Според Върховната административна прокуратура КЕВР не са съгласували решението със съответните асоциации по ВиК

На 22 и 28 декември 2017 г. Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд София град решения на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 30.11.2017 г., с които се одобряват бизнес плановете за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г., при прилагане на метод на ценово регулиране „горна граница на цени” на „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД гр. Бургас, „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Ямбол и „Водоснабдяване и канализация” ООД, гр. Враца; повишават се цените без ДДС на водоснабдителните и канализационните услуги за 2017 г. и се одобряват цени без ДДС на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018 – 2021 г.; приема се анализ за социалната поносимост на цените на ВиК услугите за всяка година от бизнес плана и т. н. Това съобщиха от прокуратурата.

В съответствие с конституционните прерогативи на прокуратурата да следи за спазване на законността и в съответствие с правомощията по чл.16, ал.1, т.1 АПК са подадени протести против решенията на КЕВР.

От ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, вкл. в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри.

По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори.

Проверката на ВАП продължава.