Разследват „Пирогов“ и още шест болници в страната за безстопанственост

Ще се разследват болниците в Попово, Русе, Велико Търново, Кърджали, Благоевград и Бургас

0
86
болници
Медици протестират за фалита на Врачанската болница, без да знаят за умишленото й източване. СНИМКА: ДАРИК

Окончателният доклад за състоянието на лечебните заведения в страната ще изготви Министерство на здравеопазването

Прокуратурата започва седем отделни разследвания за безстопанственост срещу „Пирогов“ и още шест болници в страната. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод проверка на лечебните заведения в страната от държавното обвинение.

Те бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след протести на медицински сестри и лекари от Врачанската болница през есента. Цацаров нареди проверка на всички болници, в които държавата и общината участват с повече от 50%, в които съществуват и частни лечебни заведения.

„Започват седем отделни разследвани. Всички те са за безстопанственост“, поясни Арнаудова. Прокуратурата ще разследва спешния център „Пирогов“ и още 6 болници в страната за безстопанственост. Другите лечебни заведения са в МБАЛ в Попово, МБАЛ в Бургас, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали.

„Окончателният доклад за състоянието на всички болнични заведения на страната ще бъде оповестени от Министерство на здравеопазването до края на месец март“, уточни още Аранудова.

Съвместната проверка на прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването започна през месец декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК.

Тогава на пресконференция здравният министър Кирил Ананиев уточни, че целта е да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници. По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.