Само в Breaking.bg: След натиска на прокуратурата- пълна каша с цветните пешеходни пътеки в страната

Българин направи в Испания пътеките в произведения на изкуството, а това не пречи на никого

0
284
пътеки
Пътеките на Христо Гелов в Мадрид са не само цветни, а и произведения на изкуството.

Абсурд-премахване на „зебра“ струва 11 лева на квадрат, а поставена на нова 7 лева

Стефан Ташев

Премахват цветните пешеходни пътеки, заради големия брой загинали и ранени пешеходци. Това стана ясно в края на декември 2017 година след среща между вътрешния министър Валентин Радев, Главният прокурор Сотир Цацаров и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Според главния прокурор Цацаров цветните пешеходни пътеки не отговарят на нормативните изисквания, те трябва да бъдат бели, без никакви надписи и символи.

След тази среща прокуратура разпореди на МВР и областните пътни управления мегапроверка на всички пешеходни пътеки в страната. Тя приключи през март т.г. и според резултатите от нея повече от половината от „зебрите“ се оказаха с дефекти.

Прокуратурата нареди те да бъдат отстранени до 30 юни 2018 година. При неизпълнение на нареждането общините ги грози глоба от 2000 до 7 000 лева. Беше решено да се прави нова Наредба за пешеходните пътеки, която да замени Наредба №2 от януари 2001 година.

Според министър Нанков държавата трябваше да отдели над 3, 7 млн. лева за поправка на пешеходните пътеки.

пътеки
Пешеходна пътека в Тайланд.

Прокурорското нареждане доведе до пълна каша в страната, научи Breaking.bg. Първо в регионалното министерство работната група за новата маркировка не може да стигне до съгласие как да бъдат боядисани „зебрите“ след нареждането на държавното обвинение да не са цветни. Едни от експертите искат да останат същите, други искат да са черно-бели. Тоест само бяла маркировка върху асфалта.

Второ скочиха общини като Стара Загора, Пловдив,Варна, Пазарджик и Благоевград.

Инициативата дойде от Стара Загора. Местната община е инвестирала досега над половин милион лева в пешеходни пътеки, а сега им е наредено под страх от глоба да ги премахнат и пребоядисат. Общините се обявиха против промяна в наредбата, защото трябва да отделят над 400 000 лева допълнително затова, които те нямат.

В други общини, за да не бъдат глобени, фирмите за пътна сигнализация и маркировка, изтриват червено-белите пешеходни пътеки и ги пребоядисват в черно-бели.

Получава се пълен абсурд. По данни на фирмите, премахването на сегашната червено-бяла маркировка струва 11 лева на квадратен метър, а поставянето на новата между 6,50 и 7 лева.

пътеки
Пътека в САЩ

Защо държавата дава излишни пари да премахваме старата, да сложа нова. Това е двойна и по-скъпо платена работа ?“, чудят се фирми от бранша.

Според експерти по пътна безопасност прокуратурата е била подведена при проверките на „зебрите“. Проблемът не бил цветът им, а пътните знаци за водачите, че в близост има пешеходна пътека.

Как е по света ?

пътеки
Зебра във Великобритания

Цветни и дигитални „зебри“ изобщо не притесняват властите в Западна Европа, а и по света. Нещо повече, българинът Христо Гелов стана световноизвестен през 2016 година, когато превърна „зебрите“ в предградие на испанската столица Мадрид в произведения на изкуството.
Той повтори същото и в Барселона с проекта си „
FunnyCross“ с ярки цветове с геометрични фигури. За което бе награден от общината.

В различните държави преобладават различни цветове на пешеходните пътеки и никой досега не е решил да ги премахва и да ги прави черно-бели. Явно там загиват по-малко пешеходци.