Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП разбиха група за трафик на мигранти през България. В ареста са сириец, палестинец и суданец

0
79
МВР
Снимка: архив

3000 евро е струвало прекарването на един човек от Елхово до София и още 1500 евро за преминаване през българо-сръбската граница

Банда за трафик на мигранти през България е разбита при операция на Софийска градска прокуратура, ДАНС и ГДБОП. Ето какво съобщават от МВР:

Служители от отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП започнали разследването през 2022 г, възложено  им по образувано с постановление на наблюдаващ прокурор досъдебно производство въз основа на постъпили от ДАНС материали. Антимафиотите наблюдавали участниците в групата продължително време, с оглед събиране на достатъчно данни за извършваната престъпна дейност. В хода на досъдебното производство били извършени множество оперативни действия при съвместна координация със СГП – разпити на свидетели, огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания, различни справки и др.

В хода на спецоперацията, реализирана на 7-ми ноември, служителите от ГДБОП, заедно с агенти от ДАНС и под ръководството на Софийската градска прокуратура, са задържали трима чужди и двама български граждани. Акцията е извършена в координация с Европол.

Според събраните данни престъпната група поемала нелегалните мигранти в района на град Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им транспорт и квартири за настаняване до и в град София, а в последния етап от реализирания трафик, извеждала нелегалните чужденци до граничната зона с Р Сърбия. Според информацията престъпната група е била ангажирана с нелегалното превеждане основно на сирийски граждани, транспортирани в групи от 5 до 10 човека. За осигуряване на безпроблемното пътуване трафикантите използвали „отцепващи“ автомобили.

В рамките на предприетите действия са иззети документи, включително договори за извършвани парични преводи, мобилни телефони, използвани от членовете на групата за комуникация и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със записки, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация показва, че за транспортирането си от Турция до София всеки мигрант е заплащал около 3000 евро, за настаняване в София – 50 евро, а за преминаване през българо-сръбската граница в района на Драгоман – 1500 евро.

Петимата задържани са криминално проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с нелегална миграция.

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност петима обвиняеми за участие в организирана престъпна група след съвместна специализирана операция с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и в координация с Европол. Досъдебното производство е образувано с постановление на наблюдаващия прокурор въз основа на постъпили от ДАНС материали. Разследването е възложено на ГДБОП, като наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждането му и е извършено при съвместна координация със СГП.

След проведеното мащабно разследване и специализираната операция като обвиняеми са привлечени пет лица, от които двама са български граждани, останалите са лица, родени в Сирия, Палестина и Судан.

Обвинението срещу тях е, че в периода от м. октомври 2021 г. до 07.11.2023 г. са участвали в организирана престъпна група от общо петима участници, създадена с користна цел – да извличат противозаконно облаги от превеждане на чужди граждани през границата на страната и от подпомагането им да пребивават незаконно на територията на страната – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 НК.

Спрямо всеки от обвиняемите наблюдаващият прокурор постанови мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа с цел довеждането му пред съда за разглеждане на искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

На 09.11.2023 г. по искане на СГП Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на всеки от петимата обвиняеми.

Определението на СГС не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд, съобщиха пък от Софийска градска прокуратура.